Co wybrać na letnie, zdrowe przekąski w pracy podpowiada dietetyk

W pracy spędzamy często więcej niż połowę dnia. Niestety wielokrotnie zdarza nam się sięgać wówczas po produkty bogate w puste kalorie, jak różnego rodzaju batony, ciastka, a nawet chipsy. Mamy jednak alternatywę dla nich w postaci zdrowych, owocowych przekąsek. Dlaczego owoce, jak i warzywa to najlepszy pomysł na przekąskę w pracy wyjaśnia dietetyk.

 

 

 

Dokonując wyboru przekąsek warto wybierać te, które pozwolą nam zaspokoić głód na dłużej i dostarczyć energii do działania nie tylko na najbliższy kwadrans. Jeśli chcemy zdrowo odżywiać się, to absolutną podstawą tego co należy spożywać także w ciągu dnia pracy są owoce i warzywa. Powinny one stanowić połowę tego, co codziennie jemy. Niestety tak nie jest, jak potwierdzają realizowane przez firmę Dailyfruits badania. Aż 50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% nie spożywa codziennie warzyw. A szkoda, gdyż szczególnie owoce i warzywa są wartościowymi przekąskami, które warto mieć pod ręką w ciągu dnia pracy, aby zaspokoić głód i dotrwać w dobrej formie do obiadu lub kolacji.

– Kiedy potrzebujemy coś pochrupać w czasie pracy, warzywa takie jak marchewka, pomidorki koktajlowe czy rzodkiewki będą bardzo dobrym wyborem – są niskokaloryczne, ale sycące dzięki swojej objętości, a przy okazji bogate w składniki odżywcze. Pakiet witamin i składników mineralnych z porcją wody świetnie wspomoże nasze eksploatowane każdego dnia szare komórki. Jeśli potrzebujemy konkretnego zastrzyku energii wyśmienicie sprawdzą się owoce – poratują nas porcją cukru i orzeźwiającego smaku. – podpowiada Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.

Siła owoców i warzyw tkwi w bogactwie witamin składników mineralnych i związków bioaktywnych, z których bardzo duża ilość pełni funkcję antyoksydacyjną. – Spożywając regularnie odpowiednie ich ilości, dbamy nie tylko o dostarczenie do naszego organizmu cennych substancji odżywczych, ale umożliwiamy także dostarczenie odpowiedniej ilości wody. Ma to istotne znaczenie szczególnie latem, gdy powinniśmy przykładać większą wagę do prawidłowego nawodnienia organizmu.

Odżywianie, którego istotny element powinny stanowić owoce i warzywa, ma duży wpływ na pamięć i koncentrację, niezbędną do dobrego funkcjonowania w pracy.

– Na szczęście coraz więcej pracodawców wspiera zatrudnionych w dbaniu o zdrową dietę, zdając sobie sprawę, że sięganie po wartościowe przekąski na bazie owoców poprawia skupienia, a co za tym idzie – efektywność. Dostępność warzyw i owoców to największy motor do pozytywnych zmian, budujący zdrowe nawyki żywieniowe. Jeśli mamy pod ręką owoce i warzywa w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biur i zakładów pracy. Część firm idzie o krok dalej i decyduje się zorganizować dla pracowników na przykład event z dietetykiem, na którym edukację można połączyć z degustacją zdrowych przekąsek. – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Owocowe przekąski są EKO

Owoce i warzywa dostępne w pracy to jedna z najzdrowszych przekąsek, ułatwiająca nam dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych. To także dobry wybór nie tylko dla naszego organizmu, ale również przyjazny środowisku. Decydując się na owocowe przekąski, generujemy mniej śmieci niż szukając innych sposobów na dodanie sobie energii w ciągu dnia. Wszelkiego rodzaju odpadki po owocach to komponent bio. Jeśli połączymy to z wielorazowymi opakowaniami na przekąski, nasze preferencje dietetyczne stają się naprawdę przyjazne środowisku – zwłaszcza, jeśli starannie wybieramy produkty, po które sięgamy. W tym obszarze także mogą nas wspierać pracodawcy, zamawiając do miejsca pracy owoce i warzywa u dostawców wykorzystujących rozwiązania EKO, czyli na przykład w wymiennych, wielorazowych skrzynkach.

Owoce i warzywa są idealną przekąską w pracy, gdyż są zdrowe, łatwe w przechowywaniu i można je jeść na surowo. Są również doskonałą bazą do zrobienia szybkich przekąsek w ciągu dnia pracy. Przykładem jest choćby sałatka owocowa, jedna z niedocenionych wciąż przekąsek, owsianka z owocami, a nawet szaszłyki owocowe. Jeśli dysponujemy w pracy blenderem, możemy także zamiast kubka z kawą, przygotować sobie w kilka minut zdrowe smoothie. Owoce i warzywa powinniśmy zawsze mieć pod ręką, aby w ciągu dnia pracy móc po nie regularnie sięgać i zapewnić sobie energię do działania.

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: