Zdrowe jelita, zdrowa skóra, zdrowe kości!

Wytwarza się z niego kaszę perłową i pęczak, otręby i płatki, mąkę oraz słód. Jęczmień – jedno z najstarszych uprawianych zbóż na świecie, które od wieków odgrywa ważną rolę w codziennej diecie. O tym, jak produkty i przetwory z jęczmienia mogą wspierać funkcjonowanie naszego organizmu, mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.

 

 

 

 

Dobre trawienie

Jeśli doskwierają nam dolegliwości jelitowe, jęczmień może okazać się wartościowym elementem jadłospisu. Zawiera bowiem błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit, funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga zapobiegać zaparciom oraz utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit.

Mocne kości i ciśnienie w normie

Na stan masy kostnej w naszym organizmie kluczowy wpływ ma sposób odżywiania się oraz zdrowy styl życia. Składniki mineralne obecne w jęczmieniu, takie jak żelazo, magnez, cynk i miedź, pozwalają zwiększyć gęstość mineralną kości i mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Ponadto zawarte w jęczmieniu sole mineralne naturalnie obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu mamy szansę uniknąć nadciśnienia.

Zdrowa skóra i dużo energii

Jęczmień jest cennym źródłem witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na kondycję naszej skóry oraz funkcjonowanie układu nerwowego, oddziałując na jego sprawność, poziom koncentracji oraz nastrój.

Witaminy B1, B2, B5, B6 i B12, niacyna oraz biotyna, znajdujące się w jęczmieniu, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomagają generować energię potrzebną do wszystkich codziennych funkcji, jednak starzenie się organizmu spowalnia ten proces. Niedobór energii w miarę upływu czasu jest częstą dolegliwością i może być spowodowany m.in. właśnie niedoborem witaminy B12. Starsze osoby mają tendencję do wytwarzania mniejszej ilości kwasu żołądkowego, który jest niezbędny do uwalniania tej witaminy z białek zawartych w pożywieniu. Witamina B12 wraz z B6 bierze również udział w prawidłowym tworzeniu czerwonych krwinek, co jest niezwykle ważne dla dostarczania tlenu milionom komórek w całym organizmie. Przewlekłe zmęczenie jest często oznaką, że do komórek nie trafia wystarczająca ilość tlenu.
Z powyższych względów spożywanie produktów jęczmiennych może hamować te negatywne procesy.

Serce w dobrej kondycji i cukier w ryzach

Jęczmień zawiera beta-glukan, który może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu), a niższy cholesterol to mniejsze ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Z kolei znajdujący się w jęczmieniu błonnik pozwala utrzymać glukozę we krwi na właściwym poziomie, co jest istotne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Na optymalny wskaźnik cukru we krwi wpływa również niski indeks glikemiczny tego zboża.

Waga pod kontrolą

Włączenie przetworów jęczmiennych do diety przyniesie korzyści osobom mającym problemy z kontrolą wagi. Jęczmień jest niskokalorycznym składnikiem, bogatym w błonnik, który sprawia, że zjedzenie posiłku na bazie tego zboża zapewni nam uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu łatwiej nam będzie zrezygnować z podjadania kalorycznych przekąsek między posiłkami, a w rezultacie – tracić zbędne kilogramy w bezpieczny sposób.

Jęczmień nie dla wszystkich

Produktów zawierających jęczmień powinni unikać przede wszystkim chorzy na celiakię, z nadwrażliwością na gluten oraz nietolerujący laktozy (mogą ją zawierać niektóre produkty jęczmienne). Przed wprowadzeniem jęczmienia do diety powinny skonsultować się z lekarzem osoby przyjmujące regularnie leki, gdyż niektóre składniki znajdujące się w jęczmieniu mogą wchodzić z nimi w interakcje, oraz cierpiący na kamienie nerkowe – jęczmień jest bogaty w oksalany, które mogą przyczyniać się do ich powstawania.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

***

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl

fot. Freepik.com

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: