Zdrowa terapia sokowa

Wszyscy wiemy jak ważne w codziennej diecie są owoce i warzywa. Mimo powszechności tej wiedzy, stosunkowo rzadko sięgamy po odpowiednią ich ilość.  W codziennej diecie stanowią one niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz enzymów. Szczególnie cenne są te nie poddane obróbce cieplnej, która dezaktywuje działalność dobroczynnych składników zawartych w roślinach np. witamin. Mając świadomość jak istotna jest obecność wspomnianych wyżej warzyw i owoców, powstała Zdrowa Terapia Sokowa- kuracja oczyszczające składająca się z koktajli tłoczonych na zimno.

 

 

Metoda pozyskiwania soku z surowców powoduje, że otrzymany surowy sok jest źródłem cennych wartości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Metodę tłoczenia na zimno wyróżnia fakt, że surowiec oraz sok nie są poddawane działaniu podwyższonej temperatury, jak ma to miejsce w tradycyjnych sokowirówkach. Takie rozwiązanie technologiczne pozwala na dostarczenie do organizmu skoncentrowanej dawki cennych składników. Ponadto, mieszanki owocowo-warzywne nie wymagają dodatku substancji konserwujących oraz cukru. Zapewnienie niskiej temperatury magazynowania oraz dystrybucji nie powoduje strat wpływających niekorzystnie na jakość koktajli.

Stosowanie diety sokowej może mieć różne motywy. Począwszy na chęci oczyszczenia organizmu, aż po uzupełnienie codziennej diety ubogiej w warzywa oraz owoce. W pierwszym przypadku, soki stanowią jedny pokarm obecny w ciągu dnia. Obecność sześciu soków z powodzeniem zastępuje tradycyjny pokarm.  Długość kuracji uwarunkowana jest indywidualnymi czynnikami oraz stanem zdrowia.  Skoncentrowana dawka cennych składników pozwala na szybkie ich wykorzystanie przez organizm- wchłonięte zostają przez układ krwionośny, a następnie w pełni wykorzystane na bieżące potrzeby organizmu.

Do produkcji 1 butelki soku wykorzystujemy od 1,5-2 kg świeżych owoców i warzyw. Kuracja to również świetny wstęp do diet redukcyjnych oraz zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych.  Do szeregu korzyści wynikające z przeprowadzenia kuracji należy dostarczenie skoncentrowanej dawki witamin i składników mineralnych niezbędnych w procesach regeneracyjnych, uczucie lekkości i świeżości, przypływ energii i sił witalnych, poprawa wydolności psychicznej, fizycznej oraz wzrost poziomu koncentracji oraz lepszy sen. Odżywienie organizmu na poziomie komórkowym gwarantuje odzyskanie sił witalnych oraz energii do stawiania czoła codziennym wyzwaniami. Przewód pokarmowy zostaje odciążony o poprawia jego funkcjonowanie oraz optymalizuje procesy trawienne.

W przypadku chęci konsumpcji pokarmów stałych kurację można wzbogacać o surowe warzywa oraz owoce. Poza oczyszczeniem organizmu naturalną konsekwencją stosowanie diety sokowej będzie redukcja masy ciała. Ilość zredukowanych kilogramów uwarunkowana jest od czynników indywidualnych. Po zastosowaniu kuracji ważne aby zmienić nawyki żywieniowe. Szczególną uwagę należy zwrócić na szeroki asortyment warzyw i owoców charakteryzujących nie niską kalorycznością. Powinny być one w każdym posiłku jako uzupełnienie diety. W czasie trwania kuracji można wspomagać organizm herbatami i naparami ziołowymi. Wspomogą one procesy detoksykacyjne. Nie należy rezygnować też wody które zawsze będzie napojem uniwersalnym.

Kurację sokową warto potraktować jako wstęp do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Catering dietetyczny Dietering zapewnia najwyższą jakość koktajli przygotowanych przez wykwalifikowanych dietetyków oraz dbający o wszelki szczegóły personel który wie, że wysoka jakość produkcji i wykonania przekłada się na wysoką wartość odżywczą.

www.dietering.com 

 

 

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: