Pszenica jest najpopularniejszym zbożem uprawianym w naszym kraju. Od wieków stanowi też podstawę wielu diet na całym świecie. Nie bez przyczyny – pszenica obfituje w składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. O jej zaletach opowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, która zwraca też uwagę na przeciwwskazania do jej spożywania.
Moc energii z węglowodanów złożonych
Pszenica to bogate źródło węglowodanów złożonych, stanowiących podstawowe paliwo dla naszego organizmu. To ważne zwłaszcza dla osób prowadzących aktywny tryb życia, sportowców i osób pracujących fizycznie. Węglowodany złożone dostarczają nam trwałej energii przez cały dzień. Z tego względu pszenica doskonale sprawdza się na śniadanie lub jako składnik posiłku przed treningiem.
Nieocenione źródło błonnika
Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego – zwiększa objętość stolca, ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit. Dlatego spożywanie produktów z pełnego ziarna pszenicy może przyczynić się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit. Dodatkowo błonnik reguluje poziom cukru we krwi.
Bogactwo składników mineralnych
Pszenica zawiera takie składniki mineralne, jak żelazo, magnez, fosfor i miedź, które są niezbędne dla utrzymania mocnych kości i zębów, wspierania funkcji mięśniowych oraz zapewnienia odpowiedniego transportu tlenu w organizmie. Zboże to obfituje również w witaminy z grupy B (jak tiamina, ryboflawina
i niacyna), odgrywające kluczową rolę w produkcji energii i w funkcjonowaniu mózgu.
Wybierając produkty pszenne, warto wybierać pełne ziarna, jeśli tylko jest to możliwe. Pełnoziarnista pszenica zachowuje wszystkie części ziarna, w tym otręby, zarodki i bielmo, dzięki czemu jest szczególnie bogata
w składniki odżywcze.
Kto nie powinien jeść pszenicy?
Pszenica dla większości osób stanowi wartościowy element diety, dostarczający błonnika, składników odżywczych i energii. Niektórym osobom zaleca się jednak jej ograniczenie lub wyeliminowanie z diety. Należą do nich:
- chorujący na celiakię, którzy nie powinni jeść pszenicy i innych produktów zawierających gluten,
- cierpiący na nietolerancję glutenu, gdyż po spożyciu pszenicy powoduje ona u nich m.in. dyskomfort żołądkowy, bóle brzucha i wzdęcia – takie osoby powinny unikać tego zboża lub stosować produkty bezglutenowe,
- osoby z nietolerancją fruktanów (rodzaj węglowodanów fermentowanych w jelitach), u których zjedzenie pszenicy może objawiać się wzdęciami, bólami brzucha i niestrawnością,
- osoby z zespołem jelita drażliwego, którym po posiłkach zawierających pszenicę zdarzają się nasilone objawy ze strony układu pokarmowego – w ich przypadku ograniczenie lub unikanie produktów i przetworów z tego zboża może przynieść ulgę i zmniejszyć dolegliwości.
W przypadku wystąpienia objawów nietolerancji lub chorób związanych z pszenicą, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy pomogą w ustaleniu odpowiedniej diety dostosowanej do indywidualnych potrzeb. Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny i reaguje inaczej na różne składniki pokarmowe.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl.