Potrzebujesz energii? Zapewnią ją te dania na bazie przetworów jęczmiennych

Wspiera dobre trawienie, pomaga dbać o mocne kości i zapobiegać osteoporozie. To tylko niektóre zalety jęczmienia. Dieta zawierająca produkty z tego zboża pozytywnie wpływa także na kondycję naszej skóry, zapewnia energię, pozwala na obniżenie „złego” cholesterolu oraz utrzymanie glukozy we krwi na właściwym poziomie.

 

 

 

 

 

 

Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na bazie produktów i przetworów z jęczmienia.

Kaszotto buraczkowe (przepis na 2 porcje)

  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200g mielonej piersi z kurczaka
  • 150g kaszy pęczak
  • 500ml bulionu
  • sól, pieprz, tymianek
  • 10g nasion słonecznika
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Buraka zetrzyj na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę
i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i smaż, aż się zarumieni, jednocześnie rozdrabniając je drewnianą łyżką. Kiedy mięso będzie gotowe, wsyp kaszę, dodaj buraka, wymieszaj. Zalej całość gorącym bulionem, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec dopraw solą, pieprzem
i tymiankiem. Gotowe kaszotto posyp słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.

Kasza perłowa z pieczonymi warzywami (przepis na 3 porcje)

  • 150g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 marchewka
  • pół cukinii
  • 1 papryka
  • 1 średni batat
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, tymianek

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, marchew obierz i pokrój w plasterki, cukinię pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, batata obierz i pokrój w małą kostkę. Warzywa przełóż do miski, polej olejem, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut. Gotowe warzywa wymieszaj z kaszą.

Jęczmienianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi

  • 200ml mleka 2%
  • 50g płatków jęczmiennych
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 15g orzechów włoskich

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Wsyp płatki jęczmienne i gotuj na małym ogniu przez około 6 minut, aż płatki zgęstnieją. Gruszkę pokrój na plasterki, wrzuć do rondelka, dodaj miód, cynamon i mieszaj przez 1 minutę, aż składniki się połączą. Gotowe płatki przełóż do miseczki, nałóż gruszkę i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Kruche ciasteczka jęczmienne z czekoladą i orzechami

  • 200g mąki jęczmiennej
  • 70g cukru
  • 100g masła (zimne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Dodatki:

  • 35g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 10g orzechów laskowych

Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj składniki, dodaj masło i ugnieć ręką. Następnie wbij jajko i ugnieć jednolite ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz za pomocą widelca. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Gotowe ciasteczka odstaw do ostudzenia. Orzechy laskowe drobno posiekaj. Do rondelka wsyp pokruszoną czekoladę, wlej mleko i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Każde ciasteczko polej rozpuszczoną czekoladą, posyp orzechami i włóż ciasteczka do lodówki na 20 minut.

Placuszki z cukinii z jogurtem (przepis na 2 porcje, 6-7 placuszków)

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki jęczmiennej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 150g jogurtu naturalnego

Cukinię przekrój na pół, wydrąż środek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię lekko posól i odstaw na bok. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, przypraw solą, pieprzem, dodaj 2 łyżki koperku i wymieszaj do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (jeśli ciasto wyjdzie za gęste – dolej 1-2 łyżki mleka). Z cukinii odciśnij nadmiar wody i dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron po około 1,5-2 minuty, aż się zarumienią. Dwie łyżki koperku dodaj do jogurtu, przypraw lekko solą i pieprzem, wymieszaj. Placuszki podawaj z jogurtem.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:

https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-108553361621363/

https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/

 

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: