Joanna Pokrzyk: Kiedyś catering dietetyczny był luksusem dla nielicznych. Dziś jest produktem dla każdego

Jeszcze rok temu dieta pudełkowa kojarzyła się głównie z gwiazdami i środowiskiem celebrytów. Dziś dotarła do naszych domów oraz biur. W czym tkwi sukces cateringów dietetycznych, komu zalecana jest dieta dr Dąbrowskiej oraz jakie są główne zasady zdrowego odżywiania opowiada Joanna Pokrzyk, szefowa marketingu firmy Dietering.com, miłośniczka zdrowego jedzenia. 

W czym tkwi sukces cateringów dietetycznych dostarczanych co rano pod nasze drzwi?

– Nie lubię nazwy „dieta pudełkowa” – kojarzy mi się z tanim produktem o wątpliwej jakości. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi nazwa „catering dietetyczny”. Kiedyś catering dietetyczny był luksusem dla nielicznych. Natomiast dziś jest to produkt dla każdego. W dzisiejszym świecie wszystko toczy się bardzo szybko, ludzie ciągle gdzieś pędzą, wciąż brakuje nam czasu, praca wymaga pełnego zaangażowania, jemy byle jak i byle gdzie, coraz gorzej czujemy się, jesteśmy przemęczeni i, co najgorsze, nie mamy czasu dla najbliższych. Catering dietetyczny eliminuje to wszystko… Oddajemy się w ręce specjalistów (i tu ważne jest, aby wybrać sprawdzoną firmę), dostajemy zbilansowane, zdrowe i smaczne posiłki, na których przygotowanie zazwyczaj brakuje czasu. Nie musimy myśleć o zakupach, o menu na kolejny dzień, tracić czasu na przygotowanie tego wszystkiego – ktoś robi to za nas. Zaoszczędzony czas możemy poświęcić rodzinie, przyjaciołom. Poza tym w dobie chorób cywilizacyjnych tj. otyłość, miażdżyca, ludzie bardzo chętnie sięgają po zdrowe rozwiązania. Każdy chce mieć piękną sylwetkę, cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem a nie oszukujmy się…. Większość chorób wynika z nieprawidłowych nawyków żywieniowych tj. nieregularne jedzenie, przetworzona żywność itd.

Zasada cateringów dietetycznych jest prosta: jemy małe porcje, ale często. W ten sposób przyśpieszamy nasz metabolizm i chudniemy. Jakie jeszcze zalety ma korzystanie z gotowych posiłków? 

– Catering dietetyczny to 5 posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Objętość porcji uzależniona jest od zapotrzebowania kalorycznego danej osoby jak również celu, jaki chce osiągnąć poprzez dietę. Poprzez regularne jedzenie nasz metabolizm pracuje w równym tempie, nie magazynuje nadmiaru jedzenia, bo nie ma takiej potrzeby – nie dopuszczamy do uczucia głodu. Korzystanie z cateringu dietetycznego ma mnóstwo zalet: dostajemy zdrową, zbilansowaną żywność, dieta dopasowana jest do naszych potrzeb, oszczędzamy czas i w razie potrzeby zawsze możemy poradzić się dietetyka. Poza tym jeśli ze względów zdrowotnych mamy wykluczenia żywieniowe nie musimy zastanawiać się co jest wskazane, co niekoniecznie.

„Dieta pudełkowa” doskonale sprawdza się u osób takich jak ja, czyli prowadzących aktywny tryb życia. Osób, które żyją ciągle w biegu i nie mają czasu na przygotowywanie posiłków w domu, na liczenie kalorii. Ale czy tylko dla nich? Kto jeszcze korzysta z Waszego cateringu?

– Catering dietetyczny jest prawie dla wszystkich: dla tych, którzy nie lubią gotować, dla tych, którzy nie potrafią gotować lub najzwyczajniej nie chcą albo nie mają na to czasu, a ważne jest dla nich zdrowe odżywianie. Mamy mnóstwo klientów, którzy, np. chcą schudnąć, a bez profesjonalnej pomocy nie radzą sobie z tym, mają problemy zdrowotne. Grono odbiorców jest ogromne, tym bardziej że mamy szeroką ofertę: poza standardowymi dietami, tj. dieta śródziemnomorska, wegetariańska czy dieta z wykluczeniem ryb i owoców morza mamy również diety oczyszczające: koktajl detoks i post warzywno-owocowy, dietę bezglutenową, fenomenalny produkt Zdrowy Słoik, który można zabrać ze sobą wszędzie, niebawem wprowadzamy dietę wysokobiałkową. Ponadto właśnie wprowadziliśmy linię suplementów – jako jedyni w Polsce mamy witaminę C, która jest w kapsułce dojelitowej, dzięki czemu ma wchłanialność na poziomie 87% – a jak wszyscy wiedzą witamina C jest niezbędna w funkcjonowaniu całego organizmu, odpowiada za wszystkie procesy zachodzące w organizmie człowieka. A ponieważ człowiek nie potrafi syntetyzować witaminy C ważna jest suplementacja. Oprócz witaminy C wprowadziliśmy Neutra N – suplement odkwaszający organizm, jak również Slim G – przyspieszający metabolizm i… Fat Burner H spalający tkankę tłuszczową. Nasza oferta jest niezwykle bogata, dzięki czemu jesteśmy w stanie sprostać oczekiwaniom wielu osób.

Wszystkie cateringi ogłaszają w sieci, że swoje dania przygotowują z najlepszej jakości produktów. Dieta jest zbilansowana, różnorodna. Czy zawsze? Nie sądzę. Co rusz słuchać w sieci o kolejnych zatruciach znanych celebrytów. Jak więc wybrać ten najlepszy catering?

– Odkąd catering dietetyczny stał się modny utworzyło się mnóstwo firm, które nie mają pojęcia o gotowaniu, a tym bardziej o zdrowym odżywianiu. Dobrze jest sprawdzić firmę, zanim podejmie się decyzję o korzystaniu z usług danego cateringu – w końcu tu chodzi o nasze zdrowie. Warto zakupić zestaw testowy, aby sprawdzić jakość posiłków, ponadto ważne jest, czy dana firma zatrudnia dietetyka, z którym można porozmawiać, aby rozwiać swoje wątpliwości. I co ważne… jeśli otworzymy pudełko i mamy wątpliwość, czy danie jest świeże, wyrzućmy go. Mamy klientów, którzy z różnych względów, np. za namową znajomych, zrezygnowali z naszych usług na jakiś czas, aby wypróbować dania konkurencji. I to są właśnie nasi najwierniejsi klienci – wrócili, przepraszając, że już nigdy nie popełnią takiego błędu.

Czytałam w sieci wywiad z przedstawicielem sanepidu, że ważny jest nawet samochód, jakim dostarcza się catering do klientów. To prawda? 

– Tak, to prawda. Posiłki powinny transportowane być samochodami zapewniającymi warunki chłodnicze. Zapewnia to trwałość oraz wysoką jakość dań. Istotne w procesie logistyki jest również zachowanie całokształtu działań zapewniających zachowanie właściwej temperatury do momentu dostarczenia produktu finalnego do klienta. Zachowanie warunków chłodniczych zapewnia jakość mikrobiologiczną, zabezpiecza utrzymanie walorów smakowo-zapachowych, ma istotny wpływ na konsystencję dań oraz wartość odżywczą.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska w rozmowie z TVN Meteo podkreśliła, że diety pudełkowe nie uczą nas zdrowych nawyków żywieniowych. Dostając takie jedzenie, nie zastanawiamy się, co jemy, w jakiej ilości i proporcjach. Zgodzisz się z tym stwierdzeniem? 

– Catering dietetyczny jest wygodnym rozwiązaniem dla tych, którym brak czasu i umiejętności na samodzielne przygotowanie posiłków. Spotkałam się również z opiniami, że jest to jedyne słuszne rozwiązanie dla osób, dla których gotowanie nie jest pasją, a przykrą koniecznością. Wybór zbilansowanych posiłków jest również lepszym rozwiązaniem niż korzystanie z barów typu fast food oferujących żywność wysoko przetworzoną. Obserwuję również silną zależność pomiędzy daniami tego typu a brakiem regularności. Otrzymanie 5 posiłków, które powinno przyjmować się w określonych odstępach czasowych, działa mobilizująco, co bezpośrednio wpływa na osiągnięcie celu związanego z dietą, której głównym celem jest redukcja masy ciała. Dietetyczne potrawy oferowane przez firmy cateringowe są znacznie bardziej urozmaicone pod względem zastosowanych surowców niż codzienna dieta wielu z nas. To przekłada się na ilość i jakość składników dostarczonych do organizmu, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie. Zupełnie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem – osoby, które zgłaszają się do nas, korzystają z konsultacji z dietetykiem, także są w pełni świadome tego, co będą jeść i w jakich ilościach. Sam wywiad zmusza daną osobę do zastanowienia się nad tym, jakie są dotychczasowe nawyki żywieniowe, co chce zmienić i co osiągnąć.

W waszej ofercie znajdziemy także dietę dr Dąbrowskiej. Sama ją testowałam. W 15 dni prawie 6 kg mniej. Samopoczucie cudowne, energia niesamowita. Jednak teraz, w trakcie tzw. wychodzenia z diety i dokładaniu nowych potraw, waga idzie w górę. Czy to normalne? Czy ta dieta to faktycznie tylko świetne, zdrowe oczyszczenie i odtrucie organizmu, ale nie stała redukcja wagi?

– Dieta dr Dąbrowskiej nie powinna być stosowana jako dieta redukcyjna. Służy ona oczyszczeniu organizmu z toksyn, odnowieniu sił witalnych oraz regeneracji organizmu. Dieta powinna być powoli rozszerzana o produkty i surowce, które były zakazane w czasie trwania postu. Po przeprowadzeniu postu zaleca się zachowanie zasad zdrowego żywienia oraz zmianę nawyków żywieniowych. Pamiętasz, jak rozmawiałyśmy o tym, zanim podjęłaś decyzję o przejściu na post? Znając Twój cel, odradzałam ci to rozwiązanie, ale potraktujmy to jako wstęp do diety właściwej dla ciebie.

Komu zalecana jest dieta dr Dąbrowskiej? A kto powinien o niej całkowicie zapomnieć? 

– Zaleca się, aby przeprowadzenie postu przebiegało pod kontrolą lekarza, który powinien pomóc w podjęciu decyzji związanej z rozpoczęciem postu. Wskazaniami do postu są: oczyszczenie z toksyn, zwiększenie energii, poprawa jakości snu, zwiększenie wydolności organizmu oraz pobudzenie systemu obronnego organizmu w przypadku np. osłabionej odporności, schorzeń neurologicznych czy chorób endokrynologicznych. Bezwzględnym przeciwskazaniem do stosowania diety jest lęk przed postem, stosowanie leków wpływających hamująco na układ immunologiczny, niewydolność narządów, choroby nowotworowe, które klasyfikowane są jako stadium zaawansowane, nadczynność tarczycy, ciąża, okres karmienia, zbyt młody wiek, okres dojrzewania u dziewcząt. Przeciwskazaniem jest również transplantacja narządów i depresje.

Trzy główne zasady zdrowego odżywania?

– Ważne jest, aby zadbać o różnorodność posiłków i prawidłowe nawodnienie organizmu, unikać żywności o wysokim stopniu przetworzenia, słodyczy i nadmiaru tłuszczy (głównie zwierzęcych) oraz soli. I ostatnia bardzo ważna zasada, która wymaga samodyscypliny (w tym pomaga właśnie catering dietetyczny) – jeść regularnie.

Rozmawiała: Ilona Adamska

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: