Desery mają to do siebie, że pobudzają wiele zmysłów – najpierw zapach – kiedy wypieki jeszcze są w trakcie przygotowaniu, następnie wzrok, kiedy pojawiają się na stole. Wówczas możemy podziewać kolory, kompozycje i zestawienie różnych składników. Aż wreszcie trafiają do zmysłu smaku, wtedy doskonale skomponowane słodkości sprawią, że odprężamy się – w milczeniu i zachwytach delektujemy się deserem.
Oryginalną tartę z ricottą, brzoskwinią oraz czekodżemem od Łowicza możemy kosztować wieloma zmysłami. Deser oprócz tego, że smakuje wybornie, to z pewnością będzie efektownym zwieńczeniem obiadu w gronie najbliższych.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 1 duża brzoskwinia
Wykonanie:
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.