Kiszonki, suplementy czy superfoods? Poznaj topowe sposoby na budowanie odporności!

W okresie zimowo-wiosennym mamy ograniczony kontakt ze słońcem i niewielki wybór świeżych, bogatych w witaminy warzyw i owoców. Spada również nasza aktywność fizyczna, zwłaszcza gdy pracujemy na home office, co może skutkować nie tylko gorszym samopoczuciem, ale też spadkiem odporności. Warto więc poświęcić najbliższe miesiące na zadbanie o swoje zdrowie. Jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne.

 

 

 

Temat odporności przewija się w mediach już od jesieni. Nic dziwnego, w końcu niezbyt sprzyjająca aura za oknem oraz coraz niższe temperatury wcale nie pomagają w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Często wystarczy wprowadzanie zmian w naszym jadłospisie. Na jakie produkty powinniśmy postawić, by w łatwy sposób przywrócić naszemu organizmowi pełnię sił?

Szczęśliwe jelita dzięki kiszonkom

Aby układ odponościowy działał prawidłowo, potrzebuje odpowiednich składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą. Szczególnie ważna z punktu widzenia immunologii jest witamina C, w którą obfitują modne w ostatnim czasie kiszonki. Są one również cennym źródłem przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki, a także cennych pierwiastków, jak wapń czy magnez oraz kwasu mlekowego. Wzbogaca on florę bakteryjną jelit, wspomaga przyswajalność składników odżywczych z pożywienia i jest niezwykle  istotny w syntezie witamin. Najbardziej jakościowe są kiszonki przygotowane w domu, ponieważ bardzo często w warunkach przemysłowych podczas produkcji dodaje się składniki, które mają przyspieszyć proces kwaszenia. Warto więc poświęcić czas na własnoręczne przygotowanie tego naturalnego probiotyk, a kisić można prawie wszystko – kapustę, ogórki, marchewkę, a nawet cytryny czy jabłka.

Powiedz tak jakościowej suplementacji

Na rynku możemy znaleźć różnorodne suplementy diety na wzmocnienie odporności. Wybierając odpowiedni preparat powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby zawierał witaminę C i D, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, działające przeciwzapalnie kwasy omega-3 oraz wspierające prawidłową pracę jelit bakterie probiotyczne. Zastosowane w suplemencie diety składniki wzajemnie uzupełniają swoje działanie i pozwalają zminimalizować ryzyko choroby lub przeziębienia.

– Duży wybór suplementów powoduje dezorientację, a nierozważny zakup preparatów zawierających wyciągi roślinne może sprawić, że suplement, np.  z ekstraktem z pestek grejpfruta, będzie wchodził w interakcję z przyjmowanymi przez nas lekami. Warto więc wybierać produkty, które zostały odpowiednio opracowane i są bezpieczne dla naszego zdrowia. Wygodną opcją dla osób, które korzystają z usług cateringu dietetycznego jest sprawdzenie, czy w ofercie jest możliwość dodatkowej suplementacji. Pozwoli nam to nie tylko na oszczędność czasu, ale też wybór odpowiednio skomponowanego produktu, który dostarczy nam najważniejsze witaminy i składniki mineralne wspierające odporność – tłumaczy Patrycja Zabrzeska, psychodietetyk, trener personalny, dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.

Zasmakuj superfoods

Superfoods to naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki, działające korzystnie na nasz organizm. Choć z hasłem superżywności kojarzą nam się głównie egzotyczne nasiona chia, komosa ryżowa czy jagody goji, to w naszej polskiej kuchni również nie brakuje produktów o niezwykłych mocach.

Naszą dietę warto wzbogacić o siemienie lniane – zwłaszcza zmielone – zawiera ono bardzo dużo cennych kwasów omega-3, z kolei czosnek, bogaty w lotne związki siarkowe i olejki eteryczne, skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego. Natomiast niepozorna natka pietruszki jest bogata w witaminę C, a dzięki chlorofilowi i flawonoidom ma silne działanie antyoksydacyjne. Naszym sprzymierzeńcem w budowaniu odporności jest również miód. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że im jest on ciemniejszy, tym zawiera więcej substancji antybiotycznych i przeciwbakteryjnych polifenoli. Najlepszy jest gryczany, wrzosowy i spadziowy. Pamiętajmy również, że miód jest bardzo wrażliwy na temperaturę, a po podgrzaniu jego wartości zdrowotne znacznie spadają. W naszej domowej spiżarni nie powinno też zabraknąć owoców czarnego bzu, malin czy dzikiej róży, której owoce zawierają 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.

Po zdrowym odżywianiu czas na sen!

Nie lekceważmy również wpływu odpoczynku, a zwłaszcza snu na odporność. Choć może wydawać się to banalne, to sen naprawdę odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności organizmu.

– Podczas snu wzrasta liczba limfocytów, czyli białych ciałek krwi, które w przypadku np. infekcji rozpoczynają walkę z drobnoustrojami. Mocny sen w ciszy i spokoju sprzyja również wydzielaniu się melatoniny, która prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowegokomentuje Patrycja Zabrzeska.

Istotną rolę odgrywa również higiena snu. Aby zapewnić najwyższą jakość wypoczynku, powinniśmy spać w całkowitej ciemności i ciszy, ponieważ tylko wtedy w naszej szyszynce dochodzi do wydzielania odpowiedniej ilości melatoniny.  Dlatego brak odpowiedniego odpoczynku podczasu snu uniemożliwia regenerację organizmu, przez co przyczynia się to do wzrostu zapadalności na infekcje.

Patrycja Zabrzeska – psychodietetyk i trener personalny, w swojej pracy łączy trzy najważniejsze aspekty naszego życia – Ciało, Umysł, Duszę. Od 3 lat dietetyk w Rukoli, cateringu dietetycznym, który wspiera odżywianie na najwyższym poziomie. Ponadto pracuje przy programie kardiologicznym z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka oraz prowadzi własny gabinet. Ciągle poszerza wiedzę podczas wielu szkoleń, akademii, warsztatów i kursów. Wielka entuzjastka dobrej suplementacji, optymalizującej pracę ludzkiego organizmu.

Rukola to firma z 9-letnim doświadczeniem w wytwarzaniu i dostarczaniu cateringu dietetycznego. Zespół tworzą doświadczeni kucharze i wykwalifikowani dietetycy, którzy na co dzień czuwają nad jakością i prawidłowym zbilansowaniem posiłków. Firma rozpoczęła działalność na terenie Trójmiasta i sukcesywnie rozszerzała ją na inne miejscowości. Obecnie dostarcza zestawy do wszystkich miejscowości w Polsce. Misją Rukola Catering jest stała poprawa jakości odżywiania klientów oraz inspirowanie ich do zmiany nawyków.

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: