12 potraw na wigilijnym stole – to tradycja, którą zna chyba każdy. W różnych kombinacjach i wydaniach na naszych stołach królują stali bywalcy, np. kapusta, grzyby, pierogi a także… makaron. Czasem są to łazanki jako propozycja na słono, a niekiedy makaron z bakaliami na słodko. Jakie makaronowe dania przygotować, żeby oczarować wszystkich? Warto skorzystać z niezawodnych, tradycyjnych przepisów, które znały nawet nasze babcie.
Na początek dobra rada – zanim zabierzecie się za domowe przygotowania, szczególnie te kulinarne, porozmawiajcie wspólnie o świątecznych tradycjach kultywowanych w Waszym domu. Zaangażujcie w zabawę najmłodszych i przekonajcie ich, że świąteczne rytuały to nie żaden obowiązek, a raczej długo wyczekiwane atrakcje. W ten sposób zagwarantujecie sobie mnóstwo zabawy i wspomnień, a także skorych do pomocy ochotników na każde kolejne święta. A skoro mowa o tradycjach – czy wiecie, co powinno znaleźć się wśród potraw na klasycznym, polskim stole wigilijnym?
Dań, które znajdują się w zwyczajowym, świątecznym menu, może wymienić wiele. To barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, kompot z suszu, kutia, makowiec czy piernik, a także wiele, wiele więcej – zależy to od regionu i domowych upodobań. Ale w całej Polsce wśród świątecznych potraw ogromną popularnością cieszą się także te z makaronem. Mowa tu oczywiście o łazankach i nieco słodszej odsłonie makaronu – z bakaliami, makiem, a nawet skórką pomarańczową.
Jeśli Wasz rodzinny przepis na starej kartce zapodział się albo nie pamiętacie szczegółów – gorąco polecamy dwa poniższe, sprawdzone przepisy na wigilijne dania z makaronem. Obiecujemy, że z Lubellą, potrawy na świątecznym stole będą cieszyć oko i podniebienie. A więc do dzieła!
Ps. Zapytajcie najmłodszych domowników, które z wigilijnych potraw smakują im najbardziej i poproście ich, by uczestniczyli w ich przygotowaniu. Dzięki temu, dzieci podejdą z entuzjazmem do pomocy w gotowaniu swoich ulubionych dań, zaś dorośli będą mieli dodatkową parę rąk do pomocy. Na początek, młodzi kucharze mogą otrzymać najprostsze zadania – wsypać do miseczki wszystkie bakalie i wymieszać lub dzielnie podsypywać mąką blat, na którym rodzic wyrabia ciasto. Szczególnie łatwo będzie zaangażować dzieci w przygotowanie dań makaronowych, z racji ich prostoty i krótkiego czasu przygotowania. A jaki uśmiech zagości na dziecięcej twarzy, kiedy wszyscy goście przy wigilijnym stole usłyszą, że to danie ma młodszego współautora!
Łazanki z kapustą i grzybami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 200 g makaronu Lubella Łazanki
- 400 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych podgrzybków
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Makaron Lubella Łazanki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
- Suszone grzybki przełożyć do garnka wraz z dodatkiem listka laurowego oraz ziela, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie gotować przez kolejne 15 minut.
- W międzyczasie kapustę drobno posiekać, dodać do grzybków, wsypać suszoną włoszczyznę, zakryć i dusić 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Na koniec dodać ugotowane łazanki wraz z wodą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Makaron z makiem, miodem i bakaliami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki
- 200 ml mleka
- 150 g mielonego maku
- 70 g skórki pomarańczowej
- 70 g migdałów w płatkach
- 50 g rodzynek
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu
- 5 kropli aromatu migdałowego
Przygotowanie:
- Makaron Lubella Gniazda Wstążki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
- W międzyczasie mleko wlać do rondelka, zagotować, wsypać mielony mak, rodzynki, aromat migdałowy i gotować do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.
- Odstawić z ognia, dodać skórkę z cytryny, płatki migdałów, miód, ugotowany makaron wraz z wodą i całość wymieszać.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!