Wina na ciepłe dni – które szczepy wybierać?

Przyjemna aura bez wątpienia sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu. Pikniki, grille, obiady w ogrodzie, czy podwieczorki na balkonie wymagają dwóch istotnych elementów – pysznego jedzenia i dobrego towarzystwa. Dopełnieniem tych magicznych chwil pod chmurką może być lekkie i orzeźwiające wino. Podpowiadamy które gatunki najlepiej komponują się z letnimi daniami, zaskoczą bliskich i podkreślą atmosferę ciepłych dni.

 

 

 

Fiesta na świeżym powietrzu

Długo czekaliśmy na to, by móc zjeść z rodziną czy przyjaciółmi kolację w ogrodzie. Ten wyjątkowy moment wymaga więc specjalnej oprawy. Zacznijmy zatem klasycznie – od przystawkiale niezwykłej, bo uzyskującej nowe walory smakowe dzięki winnemu kompanowi – Vermentino di Sardegna, czy Nuragus di Sardegna

Wina te stanowią przedsmak wakacyjnej podróży do Sardynii. Powstały z odmian vermentino oraz nuragus, które dają wina lekkie, o owocowych aromatach: cytrusów, brzoskwiń, gruszek, czy grejpfruta w kwiatowo-ziołowym anturażu. Ponadto, polecamy szczególnie lekko musującą wersję vermentino. Niewielka zawartość dwutlenku węgla, sprawia, że wino jest orzeźwiające i idealnie pasuje jako aperitif. – opowiada Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Gdyby jednak ta propozycja była niewystarczająca, starterom kroku dotrzyma także wino z odmiany alvarinho, czyli synonim wina białego na Półwyspie Iberyjskim. Szczep jest kością niezgody między Hiszpanami a Portugalczykami, którzy toczą bój o jego pochodzenie.

– W portugalskich regionach Minho czy Douro, alvarinho jest znane pod nazwą albariño. Wchodzi w skład słynnych vinho verde. W Hiszpanii odmiana ta jest uprawiana w Galicji, w apelacji Rias Baixas, uznawanej za jedną z najciekawszych dla hiszpańskich win białych. – mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Wina alvarinho są lekkie, uzupełnione subtelną owocową nutą. Cechują je delikatne aromaty i umiarkowana kwasowość. Dzięki temu oprócz przystawek udany mariaż stworzą również z daniami, w których królują owoce morza. Innym trafionym wyborem będzie także wino musujące, np. milessimato ze szczepu verdicchio, wytwarzane metodą szampańską.

Biesiada w doborowym towarzystwie

Po delikatnych przystawkach wyostrzających apetyt przychodzi czas na dania główne, w których pierwsze skrzypce zagrają ryby i drób. Z nimi doskonale odnajdzie się młode lub dojrzewające verdicchio – autochtoniczny szczep z włoskiej Marchii. W tym regionie znajdziemy takie apelacje jak Verdicchio dei Castelli di Jesi czy Verdicchio di Matelica.

Białe wina na bazie odmiany verdicchio cechuje wyraźna kwasowość. Co więcej, mają zazwyczaj lekką budowę przez co warto pić je, gdy są młode. Umiejętnie potraktowany szczep potrafi  dać wina z potencjałem do starzenia. W tym miejscu na szczególne wyróżnienie zasługuje wielokrotnie nagradzane wino Podium od rodziny Garofoli, o kilkuletnim potencjale. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane

Na biesiadę w ogrodzie wspaniałym wyborem będzie też wino ze szczepu greco, apelacja Greco di Tufo.

To odmiana późno dojrzewająca, nadająca winom jasną barwę, średnią gęstość i kwasowość oraz owocowy i orzechowy aromat. Doskonale komponuje się z delikatnymi potrawami kuchni włoskiej, rybami, kalmarami i warzywami. – dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Pogoda jest nieprzewidywalna i gdy jeszcze przed kalendarzowym latem zaskoczą nas upały, idealnym orzeźwieniem będą wina ze aromatycznego szczepu Traminer aromatico.

Owoce tego szczepu zachwycają egzotycznym zapachem pomieszanym z aromatem róży i słodkich przypraw. Wina te występują zarówno w wersji wytrawnej, o wyraźniej świeżości, jak i słodkiej, często z udziałem późnego zbioru lub szlachetnej pleśni. Wino gewurztraminer będzie więc trafionym wyborem dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. – mówi Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Ta propozycja stworzy udane połączenie z daniami słodko-kwaśnymi, a także z serami z przerostem niebieskiej pleśni. Idealnie wybrzmi także solo, dobrze schłodzone.

Pyszne jedzenie, wspaniałe wino i bliskie osoby – to przepis na idealne, letnie spotkanie. Im nas więcej, tym lepiej – ważne, by stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Natomiast jeżeli chodzi o wina, alternatywą dla tych w butelkach będą nowoczesne, ekonomiczne Bag-in-Box, czyli kilkulitrowe wina kartonowe.

 – Bag-in-Box to efektywne rozwiązanie w przypadku, gdy przygotowujemy duże przyjęcie
i zapraszamy wiele osób. Świetnie sprawdzi się na garden party, podczas którego każdy może podejść i samodzielnie obsłużyć się. W tym miejscu, wbrew mylnym przekonaniom, warto zaznaczyć, że wina Bag-in-Box to często ten sam produkt, który producent oferuje w butelkach. –
dodaje Małgorzata Sułek, sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Niebiańska słodycz pod chmurką

Słodyczy nigdy dość – i tak właśnie przechodząc od gewurza, zwieńczeniem uczty w ogrodzie będzie niemiecki riesling najlepiej znad Mozeli. Gęsta, suknia jest zwiastunem intensywnych doznań. Wino to dzięki bogactwu owocowych aromatów oraz obecności nut kwiatowych i miodowych, jak i zrównoważonej, wyrafinowanej kwasowości wybornie sprawdzi się przede wszystkim jako towarzysz deserów, ale także kompana dań z rybami i drobiem.

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: