Na polskich stołach wciąż króluje kasza gryczana, a najbardziej smakuje nam na obiad, z sosem lub mięsem

Są smaczne, zdrowe i pasują do wielu dań. Choć jest ich wiele rodzajów, do niedawna tylko niektóre cieszyły się w Polsce popularnością. Jak zmieniły się nasze preferencje żywieniowe dotyczące kaszy na przestrzeni ostatniej dekady? Którą kaszę jemy najczęściej i z czym łączymy ją w posiłkach? Odpowiedzi na te pytania przynoszą wyniki badania przeprowadzonego w ramach VII edycji kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

 

 

 

Najlepsza gryczana

Spośród wszystkich rodzajów kasz, Polacy najchętniej wybierają gryczaną. To na nią właśnie w tegorocznym badaniu wskazała blisko połowa ankietowanych. Drugą w kolejności kaszą, która najczęściej gości na naszych stołach, jest jęczmienna – decyduje się na nią 1/3 badanych. Trzecią pozycję zajmuje jaglana – najczęściej jada ją prawie co piąty respondent (18%).

W 2013 r. również najchętniej wybieraną kaszą była gryczana. Wówczas jednak pojawiała się ona na stołach niemal 75% Polaków. Równie wysoką pozycję zajmowała wtedy kasza jęczmienna, a za nią – kasza manna.

– W porównaniu do badania sprzed niemal dekady, tegoroczny sondaż pokazuje, że chętniej i częściej sięgamy po inne rodzaje kaszy. Do naszego menu wprowadzamy takie kasze, jak orkiszowa, owsiana, kukurydziana czy też gotowe mieszanki – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Najsmaczniejsza z sosem

Nadal najliczniejszą grupę, choć mniejszą niż dziewięć lat temu, stanowią respondenci łączący kaszę z sosem (66% w stosunku do 74% w 2013 r.). Tuż po nich znajdują się zwolennicy kaszy w zestawie z mięsem, a także w zupie. Co ciekawe, obecnie więcej osób niż w 2013 r. jada kaszę w formie kotletów (14% vs. 4%).

Kasza głównie na obiad

Kaszę najczęściej zjadamy na obiad. Na ten posiłek wybiera ją większość Polaków, bo aż 92%. W zdecydowanej mniejszości są osoby spożywające kaszę na śniadanie (16%), kolację (15%) czy w formie deseru (11%).

– Choć wciąż preferowaną porą dnia, w której jemy kaszę, jest obiad, zwyczaj ten pomału ulega zmianie. Chętniej przygotowujemy z kaszy rozmaite dania, serwując ją na słodko bądź łącząc z innymi produktami. Naszą kampanią udowadniamy, że kaszę można jeść od śniadania po kolację, proponując proste i smaczne przepisy na pierwszy i ostatni posiłek w ciągu dnia, obiad oraz deser – przekonuje Agnieszka Falba-Gałkowska.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj: http://www.lubiekasze.pl/

fot. https://www.facebook.com/lubiekasze

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: