
Każdy codziennie dokonuje wyboru tego, co je. Ale czy wybieramy właściwie? Czy dysponujemy rzetelną i niezależną wiedzą o tym, co nam rzeczywiście pomaga, a co szkodzi? I które produkty realnie wzmacniają naszą odporność, byśmy zachowali zdrowie i witalność? Książka Co ci szepcze brzuch? Żanety Geltz to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą bądź muszą wzmocnić lub uleczyć swój układ odpornościowy.
Autorka całkowicie nowe światło na zawartość naszych talerzy i nawyki żywieniowe. Wiedza w niej przedstawiona oparta jest na najnowszych badaniach naukowych. Powstała za zgodą i z udziałem lekarzy oraz naukowców, dla których ważniejsze jest zdrowie pacjentów niż zyski producentów leków czy żywności. Tytuł jest dostępny w księgarniach online i w wybranych sklepach ekologicznych. Jest niezwykle aktualny w kontekście obecnych wątpliwości Polaków, która żywność jest bezpieczna do spożycia.
Tysiące rozmów z czytelnikami magazynu Hipoalergiczni oraz uczestników naszych wydarzeń pozwoliły mi stworzyć coś w rodzaju listy „100 pytań do…”, a potem dzięki współpracy z ekspertami – zderzenie rzeczywistości pacjentów z najnowszą wiedzą dotyczącą żywienia. Efektem tych działań jest ta książka. Niektóre informacje w niej podane mogą wprawić czytelnika w zakłopotanie, a inne… wydać się oczywiste – pisze autorka we wstępie i podkreśla, że wszystkie proponowane w książce zmiany w zakresie stylu życia i odżywiania mają na celu wzmocnienie odporności organizmu oraz eliminację substancji szkodliwych z naszych talerzy. Zapewnia, że wiedza zawarta w książce to uniwersalny przepis na zdrowie, a dowodem na to jest ona sama, jej rodzina oraz świadectwa wielu osób, które wprowadziły proponowane zmiany w swoim życiu.
Eksperci, których wypowiedzi znalazły się w książce, byli prelegentami czterech edycji Forum Alergii organizowanej przez magazyn Hipoalergiczni na zaproszenie organizatorów targów naturaFOOD & beECO w Łodzi. To dr n. med. Barbara Majkowska-Wojciechowska, dr n. med. Danuta Myłek, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, dr inż. Urszula Sołtysiak. W przystępny i przekonujący sposób dzielą się z czytelnikiem wiedzą zdobywaną przez lata, często popartą doświadczeniem osobistym, co dodatkowo zwiększa jej wartość.
Warto zauważyć, że Czytelnicy do tej pory nie posiadali tak wyczerpującego i niezależnego źródła informacji na temat szkodliwości glifosatu w odniesieniu do zdrowia człowieka, w tym płodności i zagrożeń dla rozwoju ciąży.
Dlaczego chorujemy? Co zrobić, żeby żyć dłużej?
Jak wygląda najnowsza zalecana piramida żywieniowa?
Jakie produkty najlepiej wyeliminować z naszych talerzy?
Czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście ekologiczna?
I czy dzięki niej zgubimy zbędne kilogramy?
Co ci szepcze brzuch? jest książką absolutnie dla każdego, kto interesuje się zdrowiem swoim oraz najbliższych, chce zachować smukłą sylwetkę i zdrowie, niezależnie od wieku i płci. Książka została wzbogacona o rozdział stanowiący skrótowy poradnik – podsumowanie przytoczonych faktów i zaleceń dotyczących sposobów odżywiania się, a także o rozdział wyjaśniający tajniki żywności ekologicznej (zasady certyfikacji) oraz najnowszą piramidę żywieniową polecaną przez Uniwersytet Harwarda.
„Książka, którą dla Państwa przygotowałam, to efekt wieloletniej pracy – nie tylko mojej, wielu naukowców, specjalistów – ale również Państwa. Skrzętnie notowałam nurtujące Państwa pytania i wątpliwe kwestie, z którymi mierzy się pacjent u różnych lekarzy. Nie zmarnowałam inspiracji od ani jednej zbłąkanej duszy, która szukała u nas pomocy. Dzięki prowadzeniu wielu wydarzeń podczas dużych imprez targowych i festiwalowych, gdzie zbierała się zaangażowana publiczność oraz zaproszeni przeze mnie naukowcy i lekarze, miałam możliwość przytaczania wszystkich tych zagadnień i stawiania ekspertów w ogniu pytań na oczach zebranych uczestników. Powstały dzięki temu zapisy audio, które potem przelaliśmy na papier, a podczas pandemii, która stała się dla nas okresem ciszy (bez wystąpień na żywo), opracowałam dla Państwa wywiad-rzekę. Każdy, kto uczestniczył choć w jednej z blisko 10 debat pod naszym szyldem wie, że nie ma dla nas tematów tabu, a nasi eksperci to najwyższa próba etyki zawodowej. Książka jest więc źródłem wiedzy niefiltrowanej przez żadne grupy interesów, zrzeszenia producentów czy lobbystów danej branży.” ~ Żaneta Geltz
O autorce:
Żaneta Geltz – filolog języka angielskiego, ekonomistka, ekspertka ds. komunikacji marki, publicystka, trenerka rozwoju osobistego. Jest dziennikarką specjalizującą się w badaniu związku pomiędzy występowaniem zjawiska alergii i ekologią w codziennym życiu. Pisze o edukacji, zrównoważonym rozwoju, roli szczęścia w życiu człowieka, o dobrostanie zwierząt, permakulturze i wpływie organicznego stylu życia na zdrowie obecnych i przyszłych pokoleń. Jurorka w konkursach skupionych na wyłanianiu produktów korzystnych dla zdrowia człowieka i bezpiecznych dla otoczenia. Wydawczyni i redaktor naczelna niezależnych czasopism i serwisów informacyjnych o charakterze medyczno-naukowym: Hipoalergiczni.pl, Diabetyczni.pl, Antyzapalni.pl, Onkologiczni.pl, Organicznezycie.pl oraz Akademiaekologiczna.pl.
Więcej informacji o autorce: www.zanetageltz.pl/o-mnie
Więcej o książce: https://hipoalergiczni.pl/ksiazka-co-ci-szepcze-brzuch i https://butik.hipoalergiczni.pl
#COCISZEPCZEBRZUCH
Recenzje:
– To książka dla każdego z nas, bowiem codziennie występujemy w roli konsumenta, który decyduje o tym co wybiera i czym się kieruje. Czytając spisane wypowiedzi wybitnych ekspertów – lekarzy i naukowców, możemy dowiedzieć się o własnej sile w drodze do utrzymania dobrostanu i zadowalającej kondycji zdrowotnej. Wiedza, której dostarcza nam lektura książki jest unikalna (…). Jako osoba zajmująca się naukowo żywnością ekologiczną od wielu lat, bardzo doceniam kompleksowe podejście prezentowane w publikacji, które w niekwestionowany sposób potwierdza silną korelację między żywnością i jej składnikami, sposobem żywienia i zdrowiem.
– dr hab. Renata Kazimierczak, prof. SGGW
– Przeczytałam książkę „CO CI SZEPCZE BRZUCH?” nie mogąc się od niej oderwać (…).Tak bardzo przedstawione w książce podejście różni się od głównego nurtu trwania w nieświadomości, nadmiernej konsumpcji i bezrefleksyjnej suplementacji, które przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Dla mnie – lekarki skoncentrowanej na profilaktyce zdrowotnej – to skarbnica wiedzy i inspiracji, które chcę wprowadzać nie tylko u siebie i w swojej rodzinie, ale i propagować szerzej.
– dr n. med. Agata Plech,
Ordynator Oddziału Okulistycznego
Szpitala Śląskiego w Cieszynie CM Beskimed)
– Żaneta Geltz to niezłomna propagatorka wiedzy na temat zdrowego odżywiania, ekologii i szeroko rozumianej wiedzy dotyczącej ochrony naszej planety. Jest niezwykłą osobą, której pasja i powołanie dały tysiącom ludzi możliwość zapoznania się z tym, co dla nas ważne.
– Maciej Kowalewski, twórca ekologicznych kiszonek
i przetworów owocowych
– W czasie swojej ponad 35-letniej aktywności zawodowej obserwuję kilkukrotny wzrost zachorowań na cukrzycę, nowotwory, zaburzenia psychiczne, autyzm, alergie, choroby układu krążenia. Współczesna medycyna i kształcenie kadr medycznych bardzo dużo czasu poświęca diagnostyce i coraz skuteczniejszym schematom leczenia.
Poprawiają się cudownie wyniki leczenia, jednak mało kto zwraca uwagę na przyczynę dramatycznego wzrostu zachorowań między innymi na nowotwory. Ta książka łączy kropki.
– dr n. med. Tadeusz Oleszczuk,
specjalista ginekolog położnik