Uprawiasz sport? Brakuje ci energii i siły do treningu? Jedz ziemniaki!

Sport to zdrowie, a korzyści wynikające z jego uprawiania są niezaprzeczalne. Ważne, aby szczególnie w czasie zwiększonej aktywności fizycznej zadbać o racjonalny sposób odżywiania, który pozwoli pozyskać energię do ćwiczeń i witalność. Co zatem powinny jeść osoby aktywne fizycznie? Zdaniem Marty Kruk, trenerki personalnej i ekspertki kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, jeśli chcemy osiągnąć jak największe korzyści z uprawiania sportu, warto aktywność połączyć z odpowiednim odżywianiem. Na długiej liście najważniejszych składników znajdują się ziemniaki, będące doskonałym uzupełnieniem diety podczas aktywności fizycznej.

 

 

 

Jak jeść, uprawiając sport?

– Przede wszystkim różnorodnie, zdrowo i wystarczająco! Bardzo często, w pogoni za idealną sylwetką, w trakcie uprawiania sportu nie dojadamy lub nasza dieta jest mało odżywcza. Niemal natychmiast przekłada się to na kondycję podczas treningu, a to z kolei wpływa na brak efektów w osiągnięciu figury, o jakiej marzymy. Tak wpadamy w błędne koło, z którego trzeba wyjść jak najszybciej. Jak? Jedząc bardziej świadomie! Osoby uprawiające sport powinny zwracać na to uwagę jeszcze bardziej, zwłaszcza gdy chciałyby osiągać lepsze wyniki w tym, co robią – mówi Marta Kruk, trenerka personalna, autorka bloga Codziennie Fit, ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

U osób aktywnych niezwykle ważne są zbilansowane posiłki, które powinny dostarczać odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczy.

  • WĘGLOWODANY

Jednym z najważniejszych składników w diecie uprawiających sport są węglowodany, będące głównym źródłem energii dla naszego organizmu. – Przechowujemy je w postaci glikogenu w wątrobie oraz w naszych mięśniach, dzięki czemu korzystamy z tej energii podczas ćwiczeń. Zapasy tego związku organicznego powinniśmy zatem uzupełniać każdego dnia, dbając o odpowiednią ilość węglowodanów w naszych posiłkach. Źródłem węglowodanów są m.in. kasze, makarony, otręby, mąki, a także warzywa strączkowe
i korzeniowe oraz ziemniaki
wyjaśnia ekspertka kampanii. – Niestety wiele osób boi się spożywać węglowodany i ogranicza je, sądząc, że są one przeszkodą na drodze do wymarzonej sylwetki. Nic bardziej mylnego! Redukcja węglowodanów w diecie najczęściej skutkuje brakiem siły na wykonanie wysiłku fizycznego – dodaje.

Ziemniaki – źródło węglowodanów

Źródłem węglowodanów w naszej diecie – bardzo dobrym, smacznym i tanim – są ziemniaki. Odznaczają się wysokim indeksem sytości, co pomaga na dłużej zachować sytość po posiłku i zapobiega napadom głodu. To dobra wiadomość zwłaszcza dla osób odchudzających się i uprawiających sport, gdyż ziemniaki zdecydowanie pod tym względem ułatwiają realizację diety redukcyjnej (polegającej na obniżeniu kaloryczności całodziennego jadłospisu), jednocześnie dostarczając energię do ćwiczeń. – Ziemniaki są źródłem witaminy C i B, zawierają także składniki mineralne – żelazo, cynk, sód, magnez, potas, fosfor, wapń. Możemy je wykorzystywać w diecie sportowca w sposób tradycyjny – jako dodatek do obiadu, ale nie tylko. Wszelkie dania z kartofli, jak pieczone frytki czy gniecione ziemniaki, to dobra opcja, aby uzupełnić energię po treningu i jednocześnie poczuć satysfakcjonującą sytość – podkreśla trenerka.

  • BIAŁKO

Bardzo ważne w diecie sportowca jest regularne przyjmowanie odpowiedniej ilości białka. Wielu osobom kojarzy się głównie z siłownią i odżywkami białkowymi, tymczasem białko jest potrzebne każdemu z nas, niezależnie od uprawianej aktywności. Spełnia wiele funkcji – jest budulcem dla nowych tkanek i bierze udział w wytwarzaniu enzymów czy regeneracji komórek. Najwięcej białka znajdziemy w jajkach, mięsie (wołowinie, cielęcinie, kurczaku), ale też w rybach czy roślinach strączkowych, jak soczewica, fasola, bób, groszek, ciecierzyca.

  • TŁUSZCZE

W zdrowej diecie osoby aktywnej istotne są również tłuszcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają energii, umożliwiają prawidłowe wchłanianie witamin, wzmacniają odporność. Zdrowe źródła tłuszczy znajdziemy np. w rybach, orzechach, nasionach, jajkach czy oleju.

Owoce i warzywa – podstawa każdej diety

W diecie każdego z nas, także sportowca, nie może zabraknąć świeżych, surowych owoców i warzyw. Dziennie powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców (z przewagą warzyw), ale coraz częściej mówi się o zwiększeniu tej porcji do minimum 500-700 g dziennie.

– Najważniejsze w diecie osoby aktywnej jest zbilansowanie posiłków i rzeczywiste pokrycie naszych wydatków energetycznych. Dieta restrykcyjna, uboga w niektóre składniki odżywcze lub zbyt mało kaloryczna, prędzej czy później odbije się na naszych wynikach, energii w trakcie treningów i motywacji. Należy o tym pamiętać i oprócz tego, co robimy na siłowni bądź na macie treningowej, warto zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu – podsumowuje ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: