Dania z letnich warzyw i owoców podane z kieliszkiem dobrze schłodzonego wina to idealna propozycja na popołudniowy relaks na balkonie, wieczór w ogrodzie, czy spotkanie z przyjaciółmi.
Smaki lata
Stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku:
– Lato to idealny czas zarówno na eksperymenty kulinarne jak i sprawdzone klasyki.
Według mnie typowo letnim daniem, które warto przetestować jest carpaccio z buraka, piklowanym arbuzemi gryczanym popcornem1. Zapewniam, że choć nazwa wydaje się skomplikowana to wykonamy je w maksymalnie pół godziny.
Polecam także dorsza w ziołowej panierce podanego z chłodnikiem2. Chłodnik z buraków i arbuza2 świetnie sprawdzi się także jako samodzielny posiłek „na mały głód”.
Szybkim i bardzo smacznym daniem będą również podsmażone krewetki z chorizo lub rukola3,z długo dojrzewającą szynką i melonem.
W ramach sezonowych słodkości polecam natomiast „leniwe” kluski z jagodami i gorzką czekoladą lub eklery nadziewane kremem na bazie kremowego serka i świeżymi, sezonowymi owocami4.
Wina na letnie dni – wskazówki sommeliera
– Latem szczególnie polecam dobrze schłodzone młode i lekkie wina owocowe. Dzięki wyraźnej kwasowości świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie. Najlepiej smakują podane
w temperaturze ok 8’C. Pamiętajmy również, że jeśli zdarzy nam się zapomnieć
o wstawieniu wina do lodówki na kilka godzin przed otwarciem to wystarczy wstawić butelkę do coolera lub innego wysokiego naczynia wypełnionego lodem i garścią soli.
Po ok. 15 minutach wino dzięki tej metodzie będzie już schłodzone. – podpowiada Wiesław Wysokiński, sommelier, Winiarnia Zamojska.
Więcej przepisów na letnie dania na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/
- https://winiarniazamojska.pl/blog/kulinaria/carpaccio-z-buraka-z-piklowanym-arbuzem-i-popcornem-z-kaszy-gryczanej/
- https://winiarniazamojska.pl/blog/kulinaria/dorsz-w-kruszonce-ziolowej-chlodnik-z-buraczkow-z-arbuzem-i-lubczykiem-piklowane-szparagi-w-sosie-agrestowo-cytrynowym/
- https://winiarniazamojska.pl/blog/kulinaria/krewetki-z-chorizo-pomidorami-i-smazone-boczniaki/
- https://winiarniazamojska.pl/blog/kulinaria/eklery-z-kremem-z-serka-philadelfia-z-palona-biala-czekolada-i-truskawkami/