44% Polaków przytyło w okresie pracy zdalnej. Najwięcej z nich przytyło między 4 kg a 6 kg. Przyrost masy ciała zauważyła u siebie ponad połowa osób, które deklarowały negatywne odczucia związane z pracą zdalną jak przygnębienie, frustrację czy stres. 31% przyznało, że pracując w okresie pandemii częściej niż wcześniej zajada stres. Co jeszcze jest przyczyną dodatkowych kilogramów na home office?
Respondenci badania sondażowego „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków” firmy Dailyfruits zostali zapytani o ocenę jakości swojej diety podczas pracy zdalnej. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy odżywiają się gorzej. 3 na 10 Polaków pracując w domu jadło mniej owoców, a co 4 pracownik jadł mniej warzyw. Osoby, które jadły mniej owoców i warzyw, a więcej słodyczy i chipsów tyły średnio 48% więcej niż ankietowani, którzy nie mieli tak złych nawyków. Okazuje się, że pracując zdalnie 42% respondentów je więcej słodyczy, a 35% sięga częściej po chipsy i słone przekąski.
Przekonanie o dobrej jakości diety ankietowanych jest niewspółmierne do rzeczywistości. Okazuje się, że wielu pracowników rezygnuje z jedzenia śniadań lub zjada je zbyt późno. Chociaż pracujący Polacy dostrzegli, że mają więcej czasu na dbanie o dietę i 43% z nich zaczęło jadać regularniej, to nie zawsze odżywiali się we właściwy sposób. Wiele osób powielało popełniane wcześniej błędy żywieniowe lub sięgało po łatwo dostępne produkty, które akurat były pod ręką. Bliska obecność lodówki sprawiła, że sięgnięcie po jedzenie stało się prostsze niż było w biurze. Niestety przejście na zdalny tryb pracy rozregulował rutynę dnia – zalecenie, by zjeść śniadanie przed wyjściem z domu traciło na znaczeniu skoro pracownik nie opuszcza miejsca zamieszkania przed rozpoczęciem pracy.
Przesunięcie pierwszego posiłku w czasie i doprowadzenie do bardzo silnego uczucia głodu sprzyjało nieprzemyślanym wyborom żywieniowym, często o charakterze przekąsek. To potęgowało rozchwianie gospodarki węglowodanowej i coraz trudniejsze było zapanowanie nad głodem. Badanie „Nawyki żywieniowe pracujących Polaków” firmy Dailyfruits wykazało, że spośród 63% respondentów, którzy odczuwają głód w pracy, niemal 75% twierdzi, że głód wpływa na ich efektywność. W badaniu wykazano, że co 3 ankietowany przyznał, że pracując zdalnie częściej miał ochotę zjeść coś niezdrowego. To niestety przekładało się na konkretne działania: aż 42% Polaków w okresie pracy zdalnej jadło więcej słodyczy, 5% jadło więcej chipsów i innych słonych przekąsek, 28% jadło więcej fast foodów.
Pracownikom w pracy zdalnej brakowało benefitów z biura, jak zadeklarowało aż 46% respondentów badania. Chcieliby korzystać z nich na home office. Wśród niezaspokojonych potrzeb w pracy zdalnej znalazł się dostęp do świeżych warzyw, owoców i innych produktów żywnościowych jak pokazało 32% odpowiedzi. Fakt, że co trzeci Polak odczuł brak dostępności zdrowego jedzenia w swoim otoczeniu świadczy o tym, że dla wielu osób żywność w miejscu pracy zapewniana przez pracodawcę, pełniła istotną rolę.
– W związku z tym, że praca zdalna najprawdopodobniej zostanie z nami na dłużej, w badaniu zapytaliśmy także, w jaki sposób pracodawca mógłby wesprzeć swoich pracowników na home office. Aż 46% wskazało jak najpilniejszą potrzebę przeniesienie wybranych benefitów z przestrzeni biurowej do domu – na przykład regularnych dostaw warzyw i owoców. Dostosowanie programów żywieniowych do bieżącego trybu pracy jest możliwe bez zaburzania ich efektywności. Zdrowa żywność dla pracowników może być dostarczana w ilości odpowiadającej liczbie pracowników w biurze, a osoby pracujące na home office mogą być zaopatrywane dzięki usłudze Dailyfruits Home. – wyjaśnia Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Zmiana nawyków żywieniowych miała wpływ na masę ciała pracujących Polaków. Blisko 2/3 ankietowanych pracowników zaobserwowało zmianę. U 44% pracowników masa ciała zwiększyła się. Na pewno wpływ na ten stan rzeczy miało mniejsze spożycie warzyw i owoców, a zamiast tego większy udział w diecie słodyczy czy słonych przekąsek. Do tego należy dodać brak aktywności fizycznej oraz ogólnie mniejszą mobilność na co dzień. Polacy ruszali się mniej, nie musząc dojeżdżać do pracy. Zrezygnowali także z częstego wychodzenia z domu z innych powodów.
37% osób deklarujących, że ich masa ciała w okresie pracy zdalnej wzrosła, wskazało przedział między 1 kg, a 3 kg. O 2% więcej ankietowanych wskazało przedział między 4 a 6 kg. Co 4 pracownik deklarujący zwiększenie masy ciała wskazuje wartość powyżej 7 kg, aż 13% 10 kg lub więcej. Rekordzista w ciągu 10 miesięcy pracy zdalnej zadeklarował przyrost masy ciała o 15 kg. Wśród respondentów badania, liczba dodatkowych kilogramów jest wyraźnie większa u mężczyzn niż u kobiet. Kobiety najczęściej przytyły do 3 kg, mężczyźni najczęściej przytyli między 4, a 6 kg. Osoby, które pogorszyły swoje nawyki żywieniowe, czyli takie, które deklarowały spożycie mniejszej ilości owoców i warzyw oraz większej ilości słonych przekąsek, słodyczy i alkoholu przytyły średnio o 5,61 kg.
*Badanie sondażowe „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków” zostało zrealizowane w formie ankiety online przez firmę Dailyfruits na próbie 602 pracujących respondentów w wieku od 18 do 65 lat.