Prawdziwie magiczne święta razem z Krakusem

Prezenty, sprzątanie, dekoracje… Grudniowa lista rzeczy do zrobienia może być długa. Tym, których opanowała przedświąteczna gorączka, na ratunek przychodzi Krakus. Dzięki wysokiej jakości produktom, nie musimy martwić się już o to, co postawimy na wigilijnym stole. Możemy być pewni, że z Krakusem zawsze wszystko się uda. Zyskujemy tym sposobem nie tylko spokój, ale również czas dla bliskich.

 

 

 

Zwykle w Święta staramy się pamiętać o bardzo wielu sprawach i często bierzemy na swoje barki zbyt dużą odpowiedzialność. W rezultacie, zamiast cieszyć się świątecznymi chwilami z bliskimi, jesteśmy zestresowani i zmęczeni. Niepotrzebnie! Święta, które będą jednocześnie pyszne i rodzinne, są w zasięgu ręki każdego z nas. Wystarczy sięgnąć po produkty marki Krakus, który zadba o dobrą jakość i smak potraw, a nam pozwoli na chwilę wytchnienia.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej: barszcz czerwony z ulubionymi dodatkami, zupa grzybowa czy karp. Jednak przygotowując je, nie musimy trzymać się tradycyjnego przepisu i wykonywać go krok po kroku. Miłą odmianą będą wariacje na temat dobrze znanych smaków, które przy okazji pozwolą nam zaoszczędzić czas. Dlaczego nie użyć ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami? Będzie to z pewnością miły dodatek do barszczu czerwonego stworzonego wraz z Krakusem. A ulubiona pieczona ryba będzie doskonale smakować z dodatkiem chrzanu Krakus. Natomiast ogórki kiszone od Krakusa to idealne rozwiązanie na warstwową sałatkę, np. z łososiem.

Czas z bliskimi

Święta to więcej niż tylko przygotowania i całe dnie w kuchni. To przede wszystkim idealna okazja, by pobyć trochę z bliskimi. Zamiast piec szóste ciasto, możemy wybrać się na rodzinny spacer w śniegu, ubrać z dziećmi choinkę albo w spokoju wypić kawę z dawno niewidzianą kuzynką. Właśnie temu służą kulinarne ułatwienia. Dzięki nim w ten wyjątkowy czas możemy skupić się na tym, co najważniejsze.

Oczywiście, warto przy tym wybierać produkty o sprawdzonej recepturze i dopracowanych kompozycjach smakowych. Tak, by w Święta dać sobie i bliskim wszystko, co najlepsze.

 

OTO PYSZNE I SZYBKIE PRZEPISY NA UDANE ŚWIĘTA Z KRAKUSEM

 

BARSZCZ ZE ŚLIMACZKAMI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
I NADZIENIEM GRZYBOWYM Z KAPUSTĄ (10-12 porcji)

 

Składniki:

 

Barszcz:

⁃ 1 i 1/2 koncentratu Barszcz Krakus

⁃ 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków

⁃ 1 duża cebula

 

Ślimaczki:

⁃ 500 g kapusty kiszonej

⁃ 500 g pieczarek

⁃ suszone grzyby z wywaru z barszczu

⁃ 2 duże cebule

⁃ 2 liście laurowe

⁃ 4 ziela angielskie

⁃ 150 g szpinaku baby (świeżego)

⁃ 1 łyżeczka kminku (całego)

⁃ sól, pieprz

⁃ olej lub masło klarowane

⁃ 2 opakowania ciasta francuskiego

⁃ 1 jajko

 

Wykonanie:

  1. Grzyby wypłucz, przełóż do garnka. Cebulę przekrój na pół, opal ją nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj do grzybów. Wlej do garnka litr wody i gotuj całość 30 minut. Zawartość garnka przecedź. Dodaj 2 litry wody, koncentraty Krakus, całość zagotuj. Dopraw do smaku.
  2. Kapustę zalej wodą. Jeżeli jest dla ciebie za kwaśna, wypłucz ją. Dodaj do kapusty liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj kapustę około 30 minut. Ostudź. Odciśnij nadmiar wody, wyjmij liście i ziela angielskie.
  3. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Grzyby z wywaru z zupy drobno pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki tłuszczu, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj grzyby i smaż całość około 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. 1 opakowanie ciasta francuskiego rozłóż na stole. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę liści szpinaku, pozostawiając puste z jednej strony (około 3 cm). Na szpinak wyłóż połowę farszu z kapusty i grzybów. Zwiń, ale nie bardzo ciasno, wzdłuż dłuższego boku, układając złożeniem ku dołowi. Pokrój roladę na 2-centymetrowe plastry. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między kolejnymi (urosną podczas pieczenia). Jajko roztrzep i posmaruj ślimaczki. Piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj tak samo.
  5. Ślimaczki podawaj z barszczem. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem podgrzać.

 

WARSTWOWA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
I SEREM PLEŚNIOWYM (10 porcji)

 

Składniki:

⁃ 1 słoik ogórków kiszonych Krakus

⁃ 300 g łososia wędzonego (filet lub plastry)

⁃ 150 g sera pleśniowego typu blue, np. Lazur

⁃ 1 średnia sałata lodowa

⁃ 2 czerwone papryki

⁃ 400 g kukurydzy z puszki/słoika

⁃ 2 pęczki szczypiorku

⁃ 1 pęczek koperku

⁃ 2 ząbki czosnku

⁃ 5 jaj ugotowanych na twardo

⁃ 4 łyżki majonezu

⁃ 4 łyżki jogurtu greckiego

⁃ sól, pieprz

 

Wykonanie:

  1. Sałatę, paprykę pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez, jogurt, starty czosnek, koper. Dopraw do smaku.
  2. Na dno misy ułóż wymieszaną sałatę z 1/2 szczypiorku, paprykę i 2/3 sosu majonezowo-jogurtowego.
  3. Następnie pokrojone jajka, kukurydzę, pokrojone według upodobań ogórki oraz resztę sosu. Na wierzch wyłóż pokrojoną rybę i pokruszony ser.
  4. Sałatkę podawaj schłodzoną.

 

 

 

 

 

 

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: