Pomysły na 3 kulinarne arcydzieła, które przygotujesz we własnej kuchni

W gotowaniu olbrzymią rolę odgrywają detale. Czas, składniki, precyzja, a nawet narzędzia, jakimi się posługujesz – wszystko to wpływa na jakość przygotowywanej potrawy. Z tępym i źle dobranym do produktu nożem, za grubo pokrojonymi składnikami czy nieodpowiednią deską do krojenia proces będzie żmudny, a osiągnięcie sukcesu bardzo trudne. Jak zatem stworzyć danie, które zasłuży na miano kulinarnego arcydzieła?

 

Gotowanie nie bez powodu nazywane jest sztuką. Łączy w sobie wiele elementów i technik, a przede wszystkim dostarcza niesamowitych doznań. O smaku i apetycznym wyglądzie potrawy, poza dobrej jakości składnikami i pomysłem, przesądza również ostry i precyzyjny nóż użyty do jej przygotowywania. Ostrze jakim się posługujesz i sposób w jaki trzymasz nóż w dłoni ma ogromny wpływ na tempo i dokładność krojenia. W szczególności jest to ważne przy daniach, w których precyzja odgrywa istotną rolę. Mowa tu o krojeniu owoców i warzyw w słupki lub drobną kostkę, siekaniu mięsa, filetowaniu ryby czy pokrojeniu jej w cienkie plastry.

Ostry i dobrze wyważony nóż przyda się przy takich daniach jak: carpaccio, tatar czy lekka, wiosenna sałatka. Te dobrze znane potrawy mogą zachwycać nie tylko w restauracjach, lecz również na domowych stołach. Kulinarna uczta i finezyjne podanie nie jest zarezerwowane wyłącznie dla profesjonalistów.

Przedstawiamy trzy przepisy przygotowane przez szefa kuchni Nathana Dallimore, eksperta marki Victorinox. Dzięki nim stworzysz zachwycające i pyszne dania. Pamiętaj, kulinarne arcydzieła nie powstają wyłącznie w kuchniach eleganckich restauracji, przygotujesz je również w domowym zaciszu.

CARPACCIO

Składniki:
• łosoś
• japońska rzodkiew daikon
• burak
• szczypior
• pasta Yuzu Kosho
• sos Ponzu
• sos sojowy
• japońska mieszanka 7 przypraw
• oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zacznij od usunięcia z łososia skóry, jeżeli ją posiada. W tym celu połóż go płasko na desce i usuń skórę ostrym nożem. Długim, cienkim ostrzem pokrój łososia na jak najcieńsze plasterki carpaccio i ułóż je na talerzu. Japońską rzodkiew daikon i buraka pokrój techniką Julienne w cienkie słupki. Opłucz warzywa w wodzie, aby pozbyć się barwiącego pigmentu buraka. Przełóż je do miski i wymieszaj z sosem Ponzu. Na środku talerza ułóż garść warzyw, tak aby zajęły jak największą część naczynia. Drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim warzywa i plasterki łososia. Wymieszaj sos Ponzu z sosem sojowym i skrop nimi danie. Rozprowadź Yuzu Kosho wokół talerza. Danie posyp japońską mieszanką 7 przypraw i polej oliwą z oliwek.

TATAR – BEFSZTYK TATARSKI

Składniki:
• 200 g filetu wołowego
• musztarda Dijon
• kwiaty jadalne
• szalotki
• kapary
• jajko przepiórcze
• liście ogórecznika lekarskiego
• japońska mieszanka 7 przypraw
• sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozdrobnij wołowinę do postaci mięsa mielonego, siekając ją nożem. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ustaw okrągłą foremkę z mięsem, a następnie ją zdejmij. Posiekaj szalotki w drobniutką kostkę i nałóż starannie dwie łyżeczki na wierzch mięsa. Rozbij surowe jajko przepiórcze i oddziel białko od żółtka. Zrób małe wgłębienie w mięsie i wlej do niego żółtko. Posyp talerz jadalnymi kwiatami. Przy pomocy rękawa do dekorowania, ozdób krawędź talerza kropeczkami z musztardy Dijon. Ułóż kapary na mięsie i talerzu. Na koniec udekoruj talerz liśćmi ogórecznika lekarskiego i posyp japońską mieszanką 7 przypraw, solą i pieprzem.

SAŁATKA „WIOSNA NA TALERZU”

Składniki:

• obrana czerwona cebula,
bez końcówek
• zielony ogórek
• koperek
• obrany burak
• obrany burak chioggia
• pomidory tradycyjne
• pomarańcze
• bergamotka
• obrane, tęczowe marchewki,
bez końcówek
• kwiaty jadalne
• liście selera
• japońska mieszanka 7 przypraw

Składniki na purée z zielonego jabłka:

• połówka zielonego jabłka, obrana i bez gniazda
• awokado, obrane, bez pestki
• sok z połówki limonki
• ¼ filiżanki oliwy z oliwek
• kolendra
• sól

Składniki na sos winegret:

• 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
• 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• 2 ząbki czosnku
• 1 szalotka
• sól i pieprz

Składniki na olej ziołowy:

• świeże zioła, takie jak nać pietruszki, kolendra, koperek, bazylia
• ½ filiżanki oliwy z oliwek
• sok z połówki limonki
• sól

Sposób przygotowania:

Przy pomocy ostrego noża pokrój ogórki w cienkie, szerokie plasterki o długości ok. 10 cm. Cebulę, marchew i buraki również pokrój w cienkie plasterki oraz posiekaj drobno koperek. Zblanszuj marchew i buraki we wrzątku przez 2 minuty. Pokrój pomidory w plasterki. Obierz pomarańczę i przy pomocy noża usuń błonki skórki, które oddzielają poszczególne cząstki, pozostawiając tylko sam środek. Powtórz tę czynność z bergamotką.

Zrób purée, łącząc awokado, jabłko, sos z limonki, oliwę z oliwek, kolendrę i szczyptę soli. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, by je rozrzedzić.
Blenduj wszystkie składniki na winegret, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję. Gotowy sos możesz przechowywać w butelce do wyciskania.

Przed zblendowaniem przypraw z pozostałymi składnikami na olej ziołowy, zblanszuj przyprawy. Olej możesz przechowywać np. w butelce do wyciskania.

Teraz możesz przystąpić do mieszania wszystkich składników. Włóż purée z awokado i zielonego jabłuszka do woreczka do dekorowania i wyciśnij duży zawijas na talerzu, aby stworzyć stabilną bazę dla ogórka. Ułóż kilka warstw jego plasterków na całym talerzu i udekoruj kroplami purée, a następnie polej sosem winegret. Teraz zacznij nakładać na talerz kolejne warstwy warzyw, owoców cytrusowych i pomidorów. Ważne jest, aby stworzyć ciekawą konstrukcję, korzystając z naturalnie kontrastujących kształtów, kolorów i długości. Po ułożeniu wszystkich warzyw, udekoruj danie jadalnymi kwiatami i liśćmi selera, a następnie posyp japońską mieszanką 7 przypraw i solą. Na koniec wyciśnij na talerz kilka porcji oleju ziołowego i skrop całość oliwą z oliwek.

Smacznego!

Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie http://vx.ag/cooking.

O FIRMIE VICTORINOX

Victorinox AG to rodzinna firma o zasięgu globalnym. Jej dzisiejsze kierownictwo to czwarte pokolenie rodziny założycieli. Siedziba firmy znajduje się w miejscowości Ibach w kantonie Schwyz – w samym sercu Szwajcarii. To tam Karl Elsener I, założyciel firmy, otworzył w 1884 roku zakład produkcji noży i – kilka lat później – opracował legendarny „oryginalny szwajcarski scyzoryk oficerski”. Dzisiaj firma produkuje nie tylko słynne na całym świecie scyzoryki, ale również wysokiej jakości noże domowe i profesjonalne, zegarki, torby i akcesoria podróżne oraz perfumy. W 2005 roku Victorinox przejął firmę Wenger SA z siedzibą w Delémont – renomowanego producenta scyzoryków i zegarków. Scyzoryki Wenger w 2013 roku zostały włączone do kolekcji Victorinox – aktualnie portfolio Wenger obejmuje zegarki oraz torby i akcesoria podróżne. Produkty marki są dostępne online, w sklepach firmowych oraz w rozległej sieci sklepów spółek zależnych i u dystrybutorów w ponad 120 krajach. W 2019 roku zatrudniająca ponad 2100 pracowników firma osiągnęła obrót na poziomie 480 milionów franków szwajcarskich.

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: