Jak skutecznie pożegnać zbędne kilogramy?

Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Podpowiadamy
jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów raz na zawsze.

 

 

 

– Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo powinniśmy skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi między pracą, a odpoczynkiem to podstawa nie tylko zdrowej, ale również szczupłej sylwetki. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Metoda małych kroków

Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 – 1kg na tydzień. Tylko powolny i systematyczny spadek kilogramów gwarantuje nam pozbycie się ich skutecznie. Przy trwałej zmianie stylu życia (a w szczególności nawyków żywieniowych) nie będzie nam groził także tzw. efekt jo-jo. Do zdrowych, codziennych nawyków, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszego życia  zaliczamy:

  1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
  2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
  3. Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut).
  4. Regeneracja i sen.

Dzięki tym drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zauważyć już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.

Dania sprzyjające szczupłej sylwetce

Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.

– Zimą osobom na diecie redukcyjnej szczególnie polecam gęste i sycące, wielowarzywne zupy z dodatkiem kasz lub roślin strączkowych. Warto dodać do nich np. imbir, który ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Dobrym wyborem będą też grillowane lub gotowane na parze warzywa z indykiem, dorszem lub sandaczem. W ramach przekąsek o tej porze roku szczególnie polecam owoce cytrusowe, jabłka i orzechy. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

 

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: