Włosi zwyczajowo piją cappuccino do południa, jednak w naszym kraju delektujemy się tym delikatnym napojem o każdej porze dnia. Lekka mleczna kawa pasuje zarówno do śniadania, jak i popołudniowego deseru. Aby cieszyć się prawdziwą tradycyjną kawą cappuccino, warto poznać najlepszy przepis, który zapewnia niezwykłe doznania smakowe.
Sekret idealnego cappuccino
Aby przygotować idealne cappuccino, wystarczy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami. Najważniejszy jest oczywiście odpowiedni wybór kawy i sposób jej przyrządzenia. Bariści polecają espresso zaparzone w ekspresie do kawy. Ważnym krokiem w drodze do idealnego smaku cappuccino jest również ogrzanie filiżanki przed zaparzeniem kawy. Oprócz tego warto użyć odpowiedniego mleka.
Optymalna temperatura mleka to 65 stopni C – powinno być gorące, ale nie może parzyć. Utworzona z niego pianka powinna być idealnie puszysta i gładka. Do przygotowanej wcześniej kawy należy przelewać piankę bardzo powoli, aby zachowała odpowiednią konsystencję.
Tradycyjny przepis na cappuccino z mleczną pianką
Bazą do cappuccino jest oczywiście espresso, które powinno stanowić 1/3 napoju, natomiast 2/3 to gorące mleko i pianka. Przepis na cappuccino wymaga od baristy odrobiny cierpliwości. Do przygotowania napoju wykorzystuje się espresso, mleko oraz ewentualnie dodatki, takie jak cynamon lub kakao.
Najpierw barista parzy espresso. Najlepsze będzie to przygotowane ze świeżo zmielonych ziaren. Espresso powinno sięgać 1/3 filiżanki kawy. W dalszej kolejności należy ogrzać filiżankę i przelać do niej kawę. Zanim barista przystąpi do spieniania mleka, warto je nieco schłodzić. Wówczas jego temperatura będzie lepiej wyczuwalna. Spienione mleko powinno składać się z bardzo małych pęcherzyków powietrza, a nie dużych bąbelków. Tak przygotowaną piankę delikatnie wlewa się do kawy, tworząc warstwę na ok. 2 cm. Można nieco przyozdobić napój, tworząc na wierzchu wzory, na przykład za pomocą szablonu i posypki z cynamonu czy kakao lub wykorzystując techniki latte art.
Cappuccino z ekspresu – zawsze idealne proporcje
Kawa z mlekiem przygotowana samodzielnie zajmuje sporo czasu. Potrzeba również trochę wprawy, aby przyrządzić idealne cappuccino według włoskiej receptury. Zawsze idealne proporcje kawy do mleka uzyskamy za pomocą kapsułek do ekspresu (np. tych od NESCAFÉ® Dolce Gusto®).
Pierwsza kapsułka zawiera kawę, a druga mleko. To niezwykle prosty sposób na doskonałe cappuccino, które przygotujemy w zaledwie kilkadziesiąt sekund. W pierwszej kolejności do ekspresu należy włożyć kapsułkę z mlekiem, a dopiero później kapsułkę z espresso. Wciskamy odpowiedni przycisk lub przesuwamy dźwignię i czekamy kilka chwil, aż nasza kawa z mlekiem będzie gotowa. Prawda, że proste?