Chcesz przygotować danie w duchu zero waste? Zawsze miej ten sekretny składnik pod ręką!

Aż 60% całej marnowanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domowych śmietników[1]. To blisko 3 mln ton! Na szczęście coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z powagi problemu i przekonuje się do kuchni zero waste. ,,Dania z resztek” pomagają ograniczyć marnowanie żywności, ale też rozbudzają kulinarną kreatywność. Jeśli chcesz gotować w duchu niemarnowania, a do tego smacznie, wystarczy mieć w swojej kuchni jeden sekretny składnik. Z jego pomocą z każdej resztki wyczarujesz prawdziwe cudo!

 

 

 

 

Każdego roku w Polsce marnujemy prawie 5 mln ton żywności[2], czyli około 223 tysiące tirów wypełnionych jedzeniem. Najwięcej produktów spożywczych ląduje w naszych domowych śmietnikach – gospodarstwa domowe wyrzucają kilkakrotnie więcej żywności niż supermarkety czy restauracje. Marnowanie to duży problem dla środowiska – powoduje degradację zasobów – ale też dla domowych finansów. Ponadto, gdy my masowo wyrzucamy żywność, wiele osób na świecie głoduje, warto więc ograniczyć marnowanie jedzenia także z przyczyn etycznych. Najlepszym sposobem na to jest gotowanie w duchu zero waste, czyli wykorzystywanie wszystkich kuchennych resztek.

Zero waste można się nauczyć!

Zapobieganie marnowaniu żywności to jeden z tematów, który wzięła pod lupę Akademia Lubella – program edukacyjny dla uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych, realizowany w tym roku szkolnym w całej Polsce. Na zajęciach pod szyldem Akademii młodzież poznaje zasady zdrowego odżywiania, uczy się komponowania zbilansowanych posiłków i odkrywa wartość płynącą z ich wspólnego spożywania. Ważny element programu stanowi kuchnia zero waste. Jego organizatorzy wierzą, że właściwe przechowywanie produktów czy racjonalne planowanie zakupów to cenne kompetencje, podobnie jak samo gotowanie z resztek. Pomaga ono dbać o zalecaną różnorodność w diecie i w każdym z nas uruchamia ukryte pokłady kreatywności.

Sekretny składnik kuchni zero waste

Chcąc być naprawdę zero waste, warto otworzyć się na nowe i spojrzeć na resztki z obiadu jak na pełnowartościowe składniki dań. Na początku może być to trudne, bo nie każdy potrafi samodzielnie wykreować posiłek z kawałków różnych warzyw, resztki mięsa czy przyschniętego sera. Tu z pomocą przychodzi sekretny składnik, czyli… makaron. Łatwy do przygotowania i uniwersalny, sprawdzi się jako baza w wielu daniach zero waste – zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Makaron pasuje do owoców i warzyw, dobrze współgra z nabiałem oraz mięsem, można go zjeść o każdej porze dnia, a przy okazji jest cennym źródłem energii, którą w 45-65% powinniśmy czerpać z węglowodanów. Dostarcza także błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu.

Dodaj makaron i nie marnuj!

Co w kuchni zero waste można zrobić z makaronu? Można nim wzbogacić zupę-krem, której zostało mało i boimy się, że nie zdołamy się nią najeść. Można zrobić z niego sałatkę na kolację: wystarczy dodać pomidora i paprykę, odrobinę fety i doprawić olejem, który został po suszonych pomidorach (w wersji dla mięsożerców sprawdzi się np. szynka i resztka groszku z puszki). W lodówce zostały kawałki różnych warzyw? Podduszone na patelni stworzą z makaronem obiad pełen witamin. Zostało Ci tylko jedno jajko, z którym nie wiesz, co zrobić? Wystarczy roztrzepać je z tartym serem i śmietaną, dołożyć brokuły, wylać na ugotowany makaron i zapiec w piekarniku. Gdy po obiedzie został tylko gotowany makaron, to na jutrzejsze śniadanie poleca się frittata z jego dodatkiem. A jeśli szukasz czegoś naprawdę wyśmienitego, koniecznie wypróbuj ten przepis zero waste od Akademii Lubella!

Pesto z łodygi brokuła z łososiem wędzonym

2 porcje:

✔️ 200 g Makaron Lubella Świderki

✔️ łodyga brokuła

✔️ garść liści bazylii

✔️ kilka orzechów włoskich

✔️ 10 g Parmezanu lub Grana Padano

✔️ 1/2 szklanki oliwy

✔️ ząbek czosnku

✔️ łyżka soku z cytryny

✔️ sól

✔️ świeżo mielony pieprz

✔️ 100 g łososia wędzonego na zimno

 

Odmierz 200 g makaronu – to akurat tyle, ile mieści się w 2,5 szklanki! Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a kiedy makaron się gotuje, zabierz się za przygotowywanie dodatków.

W drugim garnku zagotuj wodę. Łodygę brokuła obierz z twardej skórki i pokrój w plastry. Wrzuć do wrzątku i gotuj 3-4 minuty. Po tym czasie odcedź i przelej zimną wodą – dzięki temu warzywo szybciej ostygnie.

Wrzuć do blendera ugotowaną łodygę brokuła, czosnek, starty ser, liście bazylii, orzechy włoskie, oliwę oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku – tak jak lubisz! Całość zmiksuj na gładki sos.

Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia, skropionego sokiem z cytryny. Możesz udekorować danie listkami świeżej bazylii. Smacznego!

 

Akademia Lubella to ogólnopolski program edukacyjny organizowany przez markę Lubella, który promuje zdrowy styl życia wśród młodzieży. Akcja społeczna jest kontynuacją projektu Akademia Uwielbiam, w którym wzięło udział już ponad 700 tysięcy młodych ludzi. Program potrwa do 23 czerwca 2023r.

[1] https://projektprom.pl/images/biuro-prasowe/ios-pib_ip_znamy-rzeczywista-skale-marnowania-zywnosci-w-polsce_wyniki-badania-PROM_30-11-2020.pdf

[2] Tamże.

Nikt jeszcze nie skomentował

Pozostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

I.D. MEDIA AGENCJA WYDAWNICZO-PROMOCYJNA

info@idmedia.pl
tel. +48 609 225 829


redakcja@ikmag.pl

 

Magazyn kobiet spełnionych,

Śledź na: