Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i dla każdego!
– 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
– 30 g startego żółtego sera
– jajko
– łyżeczka suszonego oregano
Sos:
– szklanka passaty pomidorowej
– łyżka posiekanej cebuli
– pół czerwonej papryki
– łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
– kulka mozzarelli
– ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
– oliwa
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.
– 200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
– 200 g kremowego twarożku naturalnego
– 40 g jogurtu naturalnego
– 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
– łyżeczka masła
– pomarańcza
– kilka śliwek
– garść malin
– 2 łyżki płatków migdałów
Makaron Lubella Mini Kokardki gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.
Składniki na 2 porcje:
– wołowina – 300 g
– makaron Lubella Spaghetti
– 250 gświeże mango
– 1/2 sztoliwa z oliwek
– 1 łyżkaprzyprawa do gyrosa
– 1 czubata łyżeczkasól
– 1/2 łyżeczkisuszona papryczka chili
– do posypania
Vinegret:
– musztarda francuska
– 1 łyżkamiód
– 1 łyżeczkasok z cytryny
– 1 łyżeczka
– sól, pieprz – do smaku
Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti Lubella mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.
Składniki na 2 porcje:
– 1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki
– garść roszponki
– 5-6 suszonych pomidorów
– ½ szklanki czarnych oliwek
– 2 łyżki kukurydzy
– ½ papryki żółtej
– pomidorki koktajlowe
– 300 gram piersi kurczaka
– szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu
– oliwa z oliwek do smażenia
Dressing miodowo – musztardowy:
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli i pieprzu
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos.