“ … Każde przygotowanie naparu z liści ma swój indywidualny charakter, specyficzne koligacje z wodą i temperaturą, odziedziczonymi wspomnieniami, swój własny sposób snucia opowieści …”
Okakura Kakuzo
Jak przyrządzać japońską zieloną herbatę
Tylko wtedy uda ci się przygotować perfekcyjną zieloną herbatę, kiedy poznasz rodzaje i właściwości poszczególnych gatunków herbaty.
Jakość herbaty zależy od właściwości liści, od ich ilości a także temperatury wody oraz czasu, w jakim liście są parzone.
Wszystkie te elementy są niezmiernie ważne.
Mizudashi sencha – sencha na zimno
Do otrzymania 5 porcji, włóż 4 łyżeczki liści senchy do szklanego dzbanka i zalej je 2 szkl. zimnej wody. Pozostaw na 10 minut.
Wyjmij liście, wstaw dzbanek do lodówki i przechowuj go w lodówce pomiędzy kolejnymi serwowaniami.
To idealny napój do obiadu, podczas upalnych dni, bardzo bogaty w witaminę C i łagodny w smaku.
Właściwości zdrowotne japońskich zielonych herbat
- Polifenole zawarte w zielonych herbatach zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
in.: skóry, płuc, wpustu żołądka, jelita cienkiego, grubego, trzustki, wątroby, gruczołu sutkowego, prostaty - Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- Skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, niwelując ryzyko zawału, łagodzą reakcję alergiczne
- Chronią przed miażdżycą, są doskonałe w przeciwdziałaniu osteoporozie
- Przeciwdziałają stresom
- Obniżają poziom cukru we krwi
- Wzmacniają zęby i hamują próchnicę dzięki zawartemu w nich fluorowi
- Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
- Polecane osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego
- Okłady z ich esencji łagodzą stany zapalne spojówek oraz powiek
- Zawierają łatwo przyswajalny mangan i żelazo
- Mają wybitne właściwości przeciw wrzodowe, zwalczając związaną z powstawaniem wrzodów żołądka, bakterię Helicobacter Pylori
- Są doskonałym antyoksydantem
- Skuteczne w trakcie wszelkich diet – oczyszczają organizm z toksyn, pomagają we wchłanianiu witamin i składników mineralnych z pokarmu, regulują przemianę
Przydatne porady
Zielona herbata – “japoński eliksir zdrowia i urody”
Czarka zielonej herbaty o głębokim i świeżym aromacie uspokoi twoje emocje i złagodzi umysł.
Sekret zielonej herbaty leży w sposobie jej przygotowania, wypełnionego troską i uczuciem, by uzyskać napar najwyższej jakości.
Odpowiednia temperatura wody
Dwa ważne elementy składają się na otrzymanie idealnej herbaty – odpowiednio dobrana temperatura wody oraz ilość liści. Pamiętaj, że katechina i kofeina znacznie bardziej rozpuszczają się w wysokiej temperaturze. Woda, którą zalewamy herbatę nie powinna być zatem zbyt gorąca, by zachować jej właściwości a także aby składniki takie jak teanina czy glutamina nie uległy zniszczeniu.
Temperaturę wody dobieraj zatem odpowiednio do poszczególnych gatunków herbat, natomiast ilość liści, możesz dobierać wg indywidualnych preferencji.
Ostrożny dobór wody
Właściwości, jakość i rodzaj wody bardzo wpływają na smak herbaty. Wybieraj wody o opcjonalnej ilości składników mineralnych tzw. ‘’wodę lekką’’, o małej lub znikomej zawartości minerałów m.in. wapnia. W Japonii, źródlana woda jest zdecydowanie łagodniejsza i wprost idealna dla zielonej herbaty. Jeśli woda jest zbyt ciężka, tanina nie wydobędzie się w odpowiedniej ilości, a jeśli woda jest zbyt lekka, łagodna, nie uzyskasz wówczas odpowiedniego aromatu. Woda z kranu może natomiast pachnieć i zawierać chlor, dlatego też przed jej użyciem, zagotują ją przez 2 – 3 minuty
i pozwól ostygnąć do odpowiedniej temperatury. Zapach i chlor zniknie, jeśli pozostawisz wodę na 4 lub 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Pij – nie przetrzymuj
Gdy zielona herbata ma kontakt z powietrzem, traci aromat, utlenia się, ciemnieje jej barwa. Także witamina C powoli ulatnia się. Dlatego też ważne jest, aby herbatę spożyć w dość krótkim czasie po zaparzeniu oraz po otwarciu opakowania. Kupuj zieloną herbatę w małych opakowaniach, hermetycznie zamkniętych, co pozwoli Ci w pełni wykorzystać wszystkie jej składniki i właściwości, a także delektować się odpowiednim smakiem i aromatem. Pamiętaj, także by herbatę przechowywać w nieprzeźroczystych, szczelnych pojemnikach, w chłodnych miejscach, z dala od nasłonecznienia.
Dobierz odpowiednie czarki
Smak zielonej herbaty w dużej mierze zależy od naczyń, w których jest zaparzana. Do herbat wysokiej jakości idealne są małe, najlepiej porcelanowe czarki, dla herbat regularnych i z późnych zbiorów m.in. banchy, mogą być użyte większe, ceramiczne, które dłużej utrzymają ciepło, co pozwala słabszej nucie smakowej właściwie się rozwinąć. Unikaj, jeśli to możliwe metalowych sitek, zastępując je szklanymi, bambusowymi lub ceramicznymi.
Więcej na: www.kokoro.pl